Psykiatrista avohoitoa tiimeineen kehittänyt Eveliina Kähkönen: ”Yksikin psykoosi on liikaa”

Korona sulki keväällä 2020 psykiatrisen osaston Varkaudesta, eikä sitä ole vieläkään avattu. Osaston 18 potilashuoneesta hyvinvointikeskus Aallossa suurin osa on tyhjinä. Uutta osastoa ei voida avata, koska sinne ei ole saatu psykiatria.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden esihenkilö Eveliina Kähkönen uskoo, että nykyaikaisia avohoidon palveluja pystyttäisiin tuottamaan tehokkaasti ilman osastoakin.

Varkauden mielenterveys- ja päihdepalveluissa on tapahtunut viime vuosina pieni ihme. Tyhjästä polkaistu, tehostettu avohoito toimii mainiosti, ja asiakkaat saavat parempaa hoitoa kuin ennen osastolla.

”Rele laukeaa, jos osasto avataan. Osa hoitajista palaa töihin osastolle ja on poissa tehostetusta avohoidosta. Osasto avataan, jos meille tippuu taivaalta psykiatri. Sitä en tosin usko, sillä puolet Pohjois-Savon psykiatrien viroista taitaa olla auki. ”

Eveliina Kähkönen.
”Päihdepalvelun tyypillinen asiakas ei ole enää perinteinen alkoholisiti vaan huumeiden, alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttäjä.
Myös päihdepuolen asiakaskunta on nuorentunut”, tietää mielenterveys- ja päihdepalveluisen esihenkilö Eveliina Kähkönen.

Osaston sulkeminen oli aluksi sokki.

”Meidän piti rakentaa viikossa uusi toimintamalli. Keksimme tehostaa avohoitoa. Nyt hoitajat käyvät potilaiden kotona, jakavat lääkkeet, auttavat arjen asioissa ja varmistavat puhelinsoitoilla, että elämä sujuu.”

Tehostettua avohoitoa on tarjolla viitenä päivänä viikossa iltakahdeksaan ja viikonloppuisin iltakuuteen asti. Varkauden psykiatrisella hoidetaan nykyisin vain vapaaehtoisia asiakkaita.

”Kun avohoito toimii, myös potilaiden kotiutus on helpompaa. Koti on usein paras ja turvallisin paikka psykiatrisista oireista kärsiville, jos sinne vain saa riittävästi apua ja tukea.”

Tehostettu avohoito on vähentänyt myös potilaiden osasto-koti-osasto -kierrettä, ammattislangilla pyöröovisyndroomaa.

”Ajattelen myönteisesti. Muutos tehostettuun avohoitoon ei olisi onnistunut ilman työntekijöiden muutoshalukkuutta. Välillä ihan liikutun, kuinka innokkaasti esimerkiksi psykiatrisen poliklinikan hoitotiimi on mukana kehittämissä avohoitoa.”

Hän on sitä mieltä, että lasten ja nuorten lisääntynyt pahoinvointi on vanhempien pahoinvointia.

”Jos olisi valta, heittäisin älylaitteet Huruslahteen. Äidit heijaavat neuvolassa jalallaan vaunuja ja räpläävät kännykkää. Ennen oltiin kontaktissa lapsiin. Onnistunut, varhainen vuorovaikutus on psyykkisen hyvinvoinnin perusta. Maalaisjärjellä ajatellen pahoinvointi on lisääntynyt samaa tahtia kuin älylaitteet ovat yleistyneet.”

Kähkösen alaisuudessa on reilu 50 työntekijää. Mielenterveyspalveluissa oli viime vuonna noin 1 200 ja päihdepalvelussa noin 600 asiakasta.

Eveliina Kähkönen.
Eveliina Kähkönen yllättyi, kuinka paljon pitää johtamisesta ja asioiden kehittämisestä.
Hän sai viime vuonna kaupungin tulospalkkion menestyksellisestä työstään, mikä säästää myös rahaa.

Kähkönen on koulutuskeltaan psykiatrinen erikoissairaanhoitaja sekä psykoterapeutti. Hänellä on myös terveydenhuollon hallinto- ja johtamiskoulutus. Hän tekee välillä myös kliinistä työtä ja sijaistaa akuuttiryhmässä.

”En halua hautautua hallinnon sokkeloihin. Arjen työssä pysyn ajassa kiinni.”

Varkauden mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat ajan hermolla.

”Aloitamme pian ensimmäisten joukossa tasavirtamyssyhoidot. Kymmenen masennuspotilasta saa pian esimerkiksi välittäjäaineita aktivoivaa myssyä kokeiluun. Jännittävää. Tälle alalle ei tule usein uusia kojeita.”

Kähkösen työnantaja vaihtuu, kuten muidenkin sote- ja pelastustoimen työntekijöiden vuoden 2023 alussa kaupungilta maakunnalliseksi hyvinvointialueeksi.

”Paluu suurempaan yksikköön tuo varmasti mukanaan vain etuja. Henkilökohtaisesti mietin, säilyykö kaupungin työntekijöiden kolmen euron uimahallietu, naurahtaa joka toinen päivä vesijuokseva esihenkilö.

 

Teksti: Vuokko Viljakka

Kuvat: Merja Männikkö