Heinäkuun tarina

Golfaava pohdiskelija, Juhani Hedman, 61, mielenterveyshoitaja

Viime kesä oli aiempia vuosia hankalampi.Se oli ensimmäinen kerta Juhani Hedmanin uralla, kun uni ei meinannut tulla iltaisin silmään. Voisi kuvitella, että työ olisi tullut uniin aiemminkin: mies on työskennellyt 20 vuotta psykiatrisella osastolla.– Jostain syystä mielenterveyshoitajan työ on sopinut minulle alusta asti. Luulen, että nyt yksinkertaisesti ikä on alkanut vaikuttaa palautumiseen. Pahin uupumus on onneksi jo helpottanut. Suuressa roolissa toipumisessa on ollut Juhanin rakas harrastus golf. Stressaantunut mieli on saanut tarvitsemaansa lepoa Joroisissa Kartanogolfin viheriöllä.
– Reilu 100 kierrosta tulee pelattua kesässä plus ulkomaareissut siihen päälle. 2007 aloitin ja sen jälkeen laji on vienyt aika pahasti mennessään.Juhani löysi unelmiensa harrastuksen suhteellisenmyöhään. Samoin oli unelma-ammatin laita. Mies työskenteli ensimmäiset 13 vuotta metsässä puita mittaillen ja lehmikoita suunnitellen. Ala alkoi kuitenkin muuttua ja työt loppua. Edessä oli pakollinen uranvaihto.
– Hoitoala kiinnosti ja sitä pystyi opiskelemaan Varkaudessa. Päädyin lopulta opiskelemaan itseni lasten päivähoitajaksi. Juhani työskenteli päiväkodissa sekä työpajassa nuorten parissa. Vuonna 2000 työt lasten päivähoitajana kuitenkin loppuivat ja piti kehitellä jotakin uutta. Juhani haki Varkauden kaupungille perhetyöntekijäksi, mutta paikka ei tärpännyt. Yksi haastattelijoista näki kuitenkin Juhanissa potentiaalia mielenterveystyöhön ja vinkkasi tästä psykiatrisen osaston osastohoitajalle.
– Menin osastolle keikalle ja sille tielle jäin. Tuntui heti siltä, että minut on luotu siihen työhön.
Juhani on todellakin helppo kuvitella hoitajan työhön. Miehen olemusta leimaavat rauhallisuus ja empaattisuus.
– Olen pohdiskeleva ja varmaan aika helposti lähestyttävä. Viheltelen usein töissä ja yritän näyttää, että elämä voi hymyillä, vaikka välillä onkin raskaita vaiheita. Nykyisin Juhanin vapaa-aika kuluu golfin lisäksi lastenlasten kanssa touhutessa. Mahdollisuus jäädä eläkkeelle muutaman vuoden päästä vapauttaisi lisäaikaa ukkihommiin.– Olemme myös miettineet, että voisimme viettää vaimon kanssa talvet muualla. Jossakin, missä pääsee golfaamaan aina, kun siltä tuntuu.