Helmikuun tarina

Kissanpentu, joka on sisimmässään tiikeri.
Sellainen kuva on Topi Junkkarisen, 23, paidassa – eikä sattumalta. Symboliikka kertoo jotakin oleellista hänestä. Mies kuvailee itse-ään introvertiksi erakkoluonteeksi, mutta kun hän puhuu työstään, silmät tuikkivat innosta ja suu käy.
– Parasta työssäni on asiakaspalvelu. Ja tietysti työkaverit! hän innostuu.
Topi tekee töitä pääosin Waltterin koululla keittiössä ja siivouspalveluissa, mutta kiertää myös muissa oppilaitoksissa ja palvelukeskuksissa. Työ yhdistelmätyöntekijänä on tehnyt ujosta kissanpennusta sosiaalisen tiikerin, josta vaikuttavat pitävän kaikki.
– Se on varmaan tuonut lisää itsevarmuutta. Ei erakkoluonne ole toki kokonaan kadonnut.
Kun Topi pääsee töistä, hän suuntaa usein suoraan kotiin ja keittiöön. Leipominen on miehen intohimo ja keino rauhoittua hektisten päivien jälkeen. Silloin ei tarvitse puhua kenellekään, voi vain keskittyä tekemiseen. Hommassa vierähtää helposti neljäkin tuntia.
– Kehitän enimmäkseen reseptejä omasta päästä. Tykkään kokeilla uutta.
Topi opiskeli itsensä kokiksi Varkauden ammattiopistossa. Jo koulussa oli selvää, että hänellä on erityistä lahjakkuutta leipomisen saralla. Sen Topi tajusi itse viimeistään silloin, kun opettaja ehdotti valtakunnalliseen jälkiruokakilpailuun osallistumista.
– Silloin oli kilpailua edeltävä päivä ja ajattelin, etten koskaan voisi menestyä, Topi sanoo.
– Kehitin jälkiruoan parissa tunnissa illalla. Muut osallistujat olivat konditoriapuolelta, mutta sijoituin silti opiskelijasarjan kakkoseksi. Tuntui mahtavalta!
Nuoren miehen tulevaisuuden suunnitelmat ovat toistaiseksi avoinna. Vaihtoehtoja on kaksi: kondiittorin opinnot tai varhaiskasvatus. Topin nykyinen työsopimus on määräaikainen ja päättyy ensi vuonna. Päätös uudesta suun-nasta pitäisi tehdä siihen mennessä.
– Suoritin siviilipalveluksen päiväkodissa ja tykkäsin hommasta paljon. Toisaalta leipominen on selkeä intohimoni ja haaveilen omasta kahvilasta. Päätyypä Topi valitsemaan kumman alan tahansa, Savo on ja pysyy miehen sydämessä. Topi on nähnyt maailmaa muun muassa perheen kanssa tehdyllä, vuoden kestäneellä purjehdusreissulla, mutta kotiin  ollut aina ihanaa palata. Vaikka opiskelut veisivät hetkeksi muualle, Topi haluaa asua tulevaisuudessa Varkaudessa.
– Täällä on kaikki, mitä tarvitsen ollakseni onnellinen.