Kesäkuun tarina

Sisukas suunnistaja - Sisko Turunen, 52, toimistosihteeri


Täysillä tai ei ollenkaan.
Se on Sisko Turusen tyyli tehdä asiat. Vauhtia ja virtaa riittää, joskus liiankin kanssa. Sporttinen nainen on suunnistanut koko elämänsä ja kisaa lajissa edelleen SM-tasolla. Hänellä on nykyisin valmentaja, joka vahtii, ettei vauhtisokeus enää vie mennessään.
– Vuonna 2015 käytin kaiken energiani treenaamiseen ja se meni vähän överiksi. Tajusin, että tarvitsen jonkun katsomaan perääni, Sisko kertoo.
Suunnistuksella on ollut valtava vaikutus Siskon koko elämään ja uraankin. Kun tuli aika miettiä ammatinvalintaa, hänelle tärkein kriteeri oli se, ettei työ haittaisi harrastamista.
– Halusin työn, joka ei rasita ruumiillisesti ja jota ei tarvitse tuoda kotiin.
Sisko hakeutui lukion jälkeen kauppaopistoon ja pääsi suoraan koulun penkiltä Joroisten terveyskeskukseen konekirjoittajaksi. Ura on jatkunut erilaisissa toimistohommissa, jotka ovat tarjonneet hyvää vastapainoa kovalle urheilulle.
– Töissä jaksaa paremmin, kun on hyvässä kunnossa, ja silloin pystyy harjoittelemaan täyspainoisesti, kun työ ei rasita liikaa.
1990-luvun Sisko piti lähes kokonaan taukoa suunnistuksesta. Silloin syntyivät perheen kaksi lasta. Energia piti keskittää arjen pyörittämiseen. Paluu kilpapoluille alkoi kuitenkin poltella heti, kun lapset kasvoivat. Aikuisiällä SM-mitaleita on kertynyt roppakaupalla. Ainoastaan henkilökohtainen suomenmestaruus on enää voittamatta.
– Olen ollut useamman kerran hopealla ja tosi lähellä voittoa. En kuitenkaan ota paineita. Kulta tulee, jos on tullakseen.
Sisko ei voinut uskoa onneaan, kun hänet valittiin puolitoista vuotta sitten toimistosihteerin virkaan Joroisten terveysasemalle – siis samaan paikkaan, jossa hän oli aloittanut uransa 80-luvulla. Uuden työn myötä elämän palikat tuntuvat loksahtaneen entistä paremmin paikoilleen.
– Rakastan sitä, että työni on sekalaista sillisalaattia. Ja meillä on upea työporukka, jota yhdistää samanlainen huumori.
Sisko asuu miehensä kanssa Joroisissa. Parin molemmat lapset sekä tyttären 1-vuotias tytär asustavat lähistöllä. Tavallinen arki tuntuu helpolta ja ihanalta, välillä suorastaan juhlalta. Aikaa riittää sekä työlle, suunnistukselle että perheelle. Joskus Sisko ehtii jopa palata lapsuudenharrastuksensa haitarinsoiton pariin.
– Saan tehdä kaikkea sitä, mitä rakastan.