Marraskuun tarina

Elämästä nauttiva mummukka, Eija Ruuskanen, 63, palvelusihteeri

Olen pahoillani, mutta silmää ei todennäköisesti pystytä enää pelastamaan.
Eija Ruuskanen tuijotti silmälääkäriä. Sisäinen, tukahduttava itku ahdisti rajusti. Hän oli tuonut äitinsä optikolle ja päätynyt itsekin näkötutkimukseen. Optikko oli häkeltynyt näkemästään ja lähettänyt Eijan suoraan silmälääkärin pakeille.
Tuomio oli murskaava: Eijalla oli vasemmassa silmässään geneettinen rakennevika, joka oli saanut silmän repeämään. Edessä oli liuta leikkauksia.
– Sitä on operoitu nyt yhteensä neljä kertaa. Täydellinen se ei ole, mutta ainakaan en menettänyt silmää kokonaan.
Nykyisin Eija ajattelee, että silmän repeytymisellä oli muistuttava tarkoitus. Se pakotti pysähtymään. Häneltä kiellettiin useiden toipumisjaksojen vuoksi kaikenlainen liikunta ja rehkiminen. Se tuntui energisestä naisesta aluksi sietämättömältä, mutta hiljalleen rennompi ote elämään antoi aikaa nähdä itsensä kauempaa ja hellittämään.
– Olen aina ollut melkoinen suorittaja. Minua ajaa jatkuva riittämättömyyden tunne niin työssä kuin vapaa-ajallakin: jätän helposti sivuun omat asiani ja hyvinvointini, kun haluan auttaa muita.
Vaikka välillä auttaminen uuvuttaa, Eija on kokenut sen palkitsevaksi. Hän lainaa lausetta Lasse Seppäsen kirjasta Motivaatio:
- Sisäisesti motivoitunut henkilö kokee itse tekemisen niin miellyttävänä ja nautinnollisena, että tekeminen itsessään palkitsee, ja tekemisen vastikkeeksi henkilö ei tarvitse ulkoisia porkkanoita, kuten rahaa tai valtaa.
Eija on työskennellyt 45 vuotta. Matka on kulkenut opintojen myötä Kangaslammin kunnan pestistä kuntaliitoksen myötä Varkauden kaupungille. Hän aloitti 18-vuotiaana toimistotyöntekijänä, siirtyi myöhemmin apulaiskanslistista ja lopulta toimistosihteeriksi. Vuonna 2005 Eijasta tuli palvelusihteeri. Asiakkaat ovat kokeneet hänet kävelevänä tietopankkina, jolla on sekä tieto useista kunnan asioista että halu ottaa niistä selvää.
Välillä taakka on käynyt kuitenkin liian painavaksi kantaa.
– Olen kokenut kolmesti loppuun palamisen. Viimeisimmällä kerralla, kuntaliitoksen jälkimainingeissa ja uudessa tehtävässä, unohdin yhtäkkiä kaikki salasanani. Aivot menivät täysin lukkoon.
Eija kertoo, että liikunta on ollut hänelle aina sekä lääke että vitsaus. Hän on harrastanut tanssia, rullaluistelua, pyöräilyä, jumppaa, kuntosalia, laskettelua ja hiihtoa.
– Minun kohdallani liikkuminen on nostanut stressinsietokykyä vaaralliselle tasolle. Endorfiiniryöppy lieventää stressiä ja antaa kykyä olla tehokkaampi, mutta tarkkailemattomana kavaltaa.
Loppuun palamiset ja silmäoperaatiot ovat pakottaneet Eijan hidastamaan ja tarkkailemaan itseään. Nyt pyrkimys on keskittyä voimaan hyvin.
– Erityisen paljon hyvää oloa tuottaa kansantanssi ja tanssiliikunta yleensä. Tanhu on rakas harrastus, joka on kulkenut mukanani ajokortti-iästä alkaen.
Pian edessä on myös suuri elämänmuutos, kun Eija jää työstään eläkkeelle. Sen ajatteleminen nostaa tunteet pintaan.
–  Olen edelleen kova huolehtimaan, mutta luotan siihen, että asiat hoituvat minunkin jälkeeni.
Eläkkeellä Eija aikoo keskittyä mummottamaan enemmän ja huolehtimaan omista vanhemmistaan. Hänellä on 12-, 10-, 8-, 5-, 3- ja puolivuotiaat lapsenlapset, joiden kanssa käydään uimahallissa ja retkilläkin, joskus leivotaan ja kokataan ja ollaan vaan.
–  Nyt on alkamassa uusi aika keskittyä perheeseen ja ystäviin.