Syyskuun tarina

Valioluokan valmentaja, Elina Koivistoinen, 40, hankekoordinaattori

Pling.

On jo ilta, mutta Elina Koivistoisen puhelimeen kilahtaa työhön liittyvä viesti. Kirjoittaja on syrjäytymisvaarassa oleva nuori, jolla on hätä. Elina vastaa aina, kun mahdollista – oli kellonaika mikä tahansa.
– En voisi millään rajoittaa työtäni virka-aikaan. Haluan olla nuorille se tyyppi, johon he voivat luottaa.
Elina palkattiin Varkauteen alun perin kuntouttavan työtoiminnan ohjaajaksi vuonna 2012. Hän alkoi opiskella ylempää ammattikorkeakoulututkintoa esimiehensä innoittamana. Opinnäytetyöstä syntyi matalan kynnyksen palveluohjaukseen ja sosiaalisen kuntoutuksen palveluihin liittyvä kehittämishanke, jolle Elina onnistui saamaan valtionavustuksen kautta rahoituksen.
– On ollut huikeaa, että työnantaja on halunnut tukea minua sekä kouluttautumisessa että kehitystyössä. Lisäksi haluan nostaa hattua työporukalleni, joka on yksinkertaisesti mahtava.
Nuoret ovat lähellä Elinan sydäntä paitsi työssä myös yksityiselämässä. Hänellä on kolme teini-ikäistä poikaa. 11-, 14- ja 18-vuotiaat pojat pitävät äitinsä ajan tasalla siitä, mitä nuorten maailmassa tapahtuu.
– WhatsApp, Instagram ja muut sosiaalisen median kanavat ovat käyneet tutuiksi.
Nuoriso on muutenkin iso osa myös Elinan vapaa-aikaa. Hän on toiminut yli vuosikymmenen poikien pesäpallovalmentajana.
– Pelasin itse 17 vuotta ja laji on lähellä sydäntä. Ajauduin valmennushommiin, kun esikoinen aloitti pelaamisen.
Elinan valmennusfilosofiaan on aina kuulunut se, että kaikki pelaavat. Tärkeintä ei ole voitto, vaan se, että pelaajat kehittyvät ja nauttivat pelaamisesta.
– Jokaisella on omat vahvuutensa. Valmentajan tehtävä on kaivaa ne esille ja saada pelaaja loistamaan, Elina sanoo ja naurahtaa.
– Hassua sinänsä, että teen tismalleen samaa asiaa työssäni. Etsimme syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa yhdessä heidän voimavarojaan ja vahvuuksiaan.
Elina kuvailee olevansa rento ja heittäytyvä tyyppi. Jos joku järjestää esimerkiksi naamiaisteemaiset juhlat, Elina on se, joka panostaa asuunsa täysillä. Luonteessa ja olemuksessa on jotakin sellaista, joka tekee hänestä helposti lähestyttävän nuorille.
– On parasta nähdä, että nuori saa kiinni elämän syrjästä. Se on kaiken vaivan ja stressin arvoista.
Vaativan työn parasta vastapainoa ovat valmentamisen lisäksi oma perhe ja koti. Kun sulkee kodin oven, kiire ja murheet unohtuvat.
– Parhaiten rentoudun, kun pääsen kotona konmarittamaan ja pystyviikkaamaan vaatteita. Se, jos mikä, on minulle terapeuttista hommaa, vaikka hullulta monesta muusta kuulostaakin.