Taide

Prosenttitaide Elämän kehrä

Varkauden AALTO hyvinvointikeskuksen prosenttitaiteeksi valikoitui taidetoimikunnan päätöksellä taiteilija Lars Holmströmin konstruktioteos Elämän kehrä. Teos sijaitsee keskeisellä paikalla AALTO hyvinvointikeskuksen pääsisäänkäynnin edustalla. 

Taiteilija itse kuvaa teostaan seuraavasti: 

”Elämän kehrä -taideteos kuvaa elämän jatkuvuutta ja kiertokulkua.

Teoksen sisäkkäiset kehämäiset elementit merkitsevät myös alkua ilman loppua tai suuntaa ilman suuntaa. Rakennetta voi tulkita ajallisena tapahtumana, missä pienestä alusta kasvaa yhä suurempia kehiä, elämän kehiä. Keskuksesta ulospäin laajenevan ympyrän kehän muotokieli liittää ajatuksen elämän mahdollistajaan aurinkoon, valoon ja hyvinvointiin. Myös muissa luonnon ilmiöissä voi havaita pyrkimystä ideaaliseen ympyrämuotoon.

Taideteos kommunikoi luonnossa ja ympäristössä tapahtuvien valoilmiöitten kanssa. Vuodenaikojen ja vuorokauden vaihtelevat valaistusolosuhteet aiheuttavat muuntuvia valoefektejä peilautuessaan elementtien erisuuntaisista pinnoista.

Katsojan liikkuminen ja havaintopaikka vaikuttavat teoksen heijastusilmiöitten erilaiseen kokemiseen.

Teräskonstruktio rakentuu sisäkkäisistä kehämäisistä elementeistä muodostaen pallomaisen kokonaisuuden.”

Prosenttitaide tarkoittaa tiivistetysti taidehankintojen rahoitusmallia, jossa osa rakennushankkeen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen. Prosenttitaiteella halutaan tuoda taide-elämyksiä jokaisen ihmisen arkeen ja vaikuttaa näin ihmisen terveyteen ja hyvään oloon. 

Lars Holmström ja Elämän kehrä

Kuvassa taiteilija Lars Holmström ja Elämän kehrä teoksen julkistamispäivänä 1.10.2021. 

 

Taide osana Varkauden neuvolaa

Keramiikkataiteilija Leena Mäki-Patola on toteuttanut AALTO hyvinvointikeskuksen 4.kerrokseen lapsille suunnatun teoksen "Polku". Teos koostuu kuudesta pienestä keraamisesta reliefilaatasta, joissa yhdessä laatassa on kuvattuna aurinko, yhdessä vesi, yhdessä puu ja kolmessa elämän polkua tapaileva pieni ihminen. Teos on osa Lastenkulttuurikeskus Verson Neuvolataiteilija- hanketta, jota Taiteen edistämiskeskus on tukenut. 

Lue lisää alla olevasta linkistä. 

Kuva neuvolataideteoksesta

Kuva: Marco Tissari