Suomi100-juhlaseminaari 30.11.2017

Suomi100-juhlaseminaari 30.11.2017

Viimeksi muokattu: 
30.11.2017 17.17
Millaisena näyttäytyy Varkauden historia osana Suomen 100-vuotista taivalta? Varkauden merkitystä Suomen itsenäisyyshistoriassa juhlistettiin Warkaus-Salissa satavuotiaan syntymäpäivän kynnyksellä 30.11.2017. Juhlaseminaarissa julkaistiin aiheesta laadittu yhteisteos. Kirjahankkeen vastuullinen toteuttaja on Warkaus-seura ry. Hanke on osa virallista Suomi 100-ohjelmaa.

Varkaus satavuotiaassa Suomessa -teoksen julkaisutilaisuudessa Warkaus-salissa kuulimme mielenkiintoisessa filosofian tohtori Leif Tengströmin avauspuheenvuorossa johdantoa, kuinka Savo on "piirtynyt kartalle" ja miksi Savon vaakuna ainoana Ruotsin maakunnista ei kuvannut maakunta itseään. 

 

Kirjan kirjoittajilta kysyttiin paneelikeskustelussa, miten varkautelaista identiteettiä voi rakentaa. Matti Reijosen mukaan "Varkaus" jo sanana yhdistää, ainakin poismuuttaneita. Ari Kankkunen puolestaan hieman kuulijoita nauratti kertoessaan, kuinka pääkaupunkiseudulla tuntematon henkilö oli tullut kysymään, oletko Varkaudesta. Syntyperän kuulemma paljasti varkautelaisille ominainen laulava ja valittava puhenuotti. 

 

Jarkko Piipon mielestä tulisi päästä eroon tavasta pyydellä anteeksi olemassaoloon, tai varkautelaisittain syntymäänsä, ainakin Varkauteen. Kirkkoherra Piippo korosti puheenvuorossaan, että varkautelaisten on syytä olla ylpeitä ja näyttää se myös ulospäin:  "Se hyvä kello kauas kantaa!".

 

Tästä siis seuraavallekin sadalle vuodelle asennetta!

 

Suomi100-juhlaseminaari