Vuoden 2018 kulttuuripalkinto ja tunnustuspalkinto jaettiin itsenäisyysjuhlassa Warkaus-salissa 6.12.2018

Last modified: 
6.12.2018 16.33

Vuoden 2018 kulttuuripalkinto ja tunnustuspalkinto jaettiin itsenäisyysjuhlassa Warkaus-salissa 6.12.2018

Varkauden kaupungin kulttuuripalkinto vuonna 2018 on myönnetty Marika Walldenille.  

Varkauden kaupungin sivistyslautakunta on myöntänyt Marika Walldenille vuoden 2018 kulttuuripalkinnon.

Marika Walldén on toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on voittanut samana vuonna (2005) lumen-, jään- ja hiekanveiston Suomen mestaruudet. Hänellä on paljon mitaleja kotimaisista ja kansainvälisistä veistokisoista.

Veisto on vienyt Walldénia ympäri maailmaa ja mm. Sotshin olympialaisiin. Veistomatkoilla olosuhteet vaihtuvat 42 asteen pakkasesta Siperiassa kuin yli 40 asteen helteeseen Aasiassa.

Varkautelaiset oppivat aikoinaan tuntemaan Walldénin 1990-luvun lopulla veistotiiminä aloittaneen, maineikkaan veistoseuran Lumihukkien johtohahmona. Kertomansa mukaan viehtymys tilapäisyyteen ohjaa Walldénin elämää ja työtä.

Hän haki aikoinaan hiekanveisto-oppinsa Tanskasta. Walldén ja kumppanit tekivät takavuosina töitä, että Varkaudesta tulisi hiekanveistokaupunki. Hei veistivät muun muassa maailman korkeimman, 8,83-metrisen hiekkalinnan Warkauden Portin pihaan. Tapahtuma noteerattiin myös kansainvälisissä tiedotusvälineissä.

Ennätyslinna onnistui. Hiekanveisto oli Walldénin mukaan silloin vielä melko tuntematonta suomalaisille.

Veistäminen on nykyisin Walldénille ammatti. Hän kiertää koulutus- ja luentomatkoilla, messuilla ja tilausveistotöissä sekä tekee tahollaan Varkautta maailmalla tunnetuksi.

 

Kulttuurin tunnustuspalkinnon saa vuonna 2018 Vilja Itkonen.

Kaupungissamme järjestettiin Varkaus 18- tapahtumaviikko 18.–25.8.2018 välisenä aikana. Tuolla viikolla oli monia erilaisia tapahtumia, jotka kaikki liittyivät vuoden 1918 tapahtumiin Varkaudessa. Kansalaissota, kapina, sisällisota, vapaussota ja veljessota ovat nimiä, jotka on annettu tapahtumaketjulle, joka alkoi 27. tammikuuta ja päättyi 15. toukokuuta vuonna 1918. Sodan aiheuttamat traumat näkyvät yhä kansakunnassa: tästä kertoo meille tapahtumaketjulle annetut useat nimet.

Varkautelaisille vuoden 1918 tapahtumilla on poikkeuksellisen suuri merkitys, sillä taisteluissa kuoli arviolta vajaat 300 henkeä. Väkilukuun suhteutettuna tämä on paljon, jopa 10 % miespuolisesta väestöstä. Sodan aiheuttamien haavojen arpeutuminen on vienyt paljon aikaa ja yhä edelleen tapahtumat herättävät mielenkiintoa.

Varkaus 18- tapahtumaviikon tuottajana toimi Vilja Itkonen, jonka juuret ovat vahvasti Varkaudessa. Tästä varkautelaisille merkityksellisen tapahtuman tuottamisesta kaupungin sivistyslautakunta on myöntänyt Vilja Itkoselle vuoden 2018 kulttuurin tunnustuspalkinnon.