Warustamo-opiskeluvälinelainaamo aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa

Warustamo-opiskeluvälinelainaamo aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa

Viimeksi muokattu: 
19.12.2018 11.21
SOS-Lapsikylä ja Varkauden kaupunki käynnistävät Warustamo-yhteistyöprojektin, jonka tarkoituksena on tukea toisen asteen opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksia perheen varallisuudesta riippumatta.

Valitettavan usein lapsi tai nuori yläkoulun loppupuolella toteaa, että perheen varattomuudesta johtuen hänellä ei ole mahdollisuutta hakeutua opiskelemaan häntä eniten kiinnostavaa alaa vaan hän ajautuu opiskelemaan alaa, jota perheellä on mahdollisuus rahoittaa. Muun muassa tästä syystä opiskeluihin sitoutuminen ja mahdollinen keskeyttäminen ja koulutuksen ulkopuolelle tipahtaminen ovat iso valtakunnallinen huolen aihe toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa. Tämä ammatillisen koulutuksen eriarvoisuus käynnisti kaupungin ammattilaiset pohtimaan keinoja tukea näiden nuorten tasavertaisia mahdollisuuksia toisen asteen opintoihin.

Nyt käynnistettävässä Warustamo-projektissa on tarkoitus luoda toimintamalli, jossa rahoitetaan toisen asteen opiskeluvälineitä ja –tarvikkeita niille nuorille, joiden kotoa opiskelua ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta rahoittaa.Vastaavasti moni työnantaja pohtii mistä saisi ammattitaitoista työnvoimaa. Warustamo vastaa siten myös työnantajien tarpeisiin.

Varkauden kaupungin yhteistyöverkostoilla on mahdollisuus lahjoittaa rahaa toisen asteen opiskelijoiden opiskeluvälineiden hankintaan SOS-Lapsikylälle. Käytännössä toivotaan, että yritykset, joihin Varkaudessa opiskelevat tulevaisuudessa voisivat työllistyä, näkisivät mahdollisuutensa rahoittaa näiden nuorten opiskeluja jo niiden alkuvaiheessa.

Yritykset lahjoittavat haluamansa summan SOS-Lapsikylälle, joka Varkauden kaupungin kehittämiskumppanuuden ansiosta osoittaa 100 % koko lahjoitetun summan Ohjaamon kautta eteenpäin tukea tarvitseville nuorille.

Nuoret puolestaan voivat hakea avustusta opiskeluihin Ohjaamon kautta. Ohjaamon tehtävänä on kartoittaa nuoren mahdollisuudet saada avustuksia ja tukea opiskeluvälineisiin ja tämän yritysten tai yksityisten lahjoittama avustus on yksi näistä mahdollisuuksista. Ohjaamossa on ammattitaitoinen henkilöstö, joka löytää jokaisen nuoren kanssa yhdessä parhaan mahdollisuuden kurottaa kohti unelmia ja haaveiden opiskelupaikkaa.

Jotta kaikilla nuorilla olisi Varkaudessa yhtäläinen mahdollisuus opiskella unelmiensa ammattia, toivomme, että kaikki halukkaat lähtisivät mukaan näihin talkoisiin ja lahjoittaisivat rahaa toisen asteen opiskelutarvikkeita varten. Lahjoitukset voi tehdä tilille FI27 2386 1800 0100 66, viitenumero 2464.

Hankittavia opiskelutarvikkeita ja hintaesimerkkejä

 • Oppikirjat, verkko-opetusmateriaalit
  Sähköasennustekniikka (Ahoranta)  67,50 - 81 €
  Sähkötekniikka (Ahoranta) 63 - 78 €
  Vesi- ja viemäröintitekniikka, (Harju) 62 - 77 €
  Talotekniikan perusteet, (Harju) 45 - 59 €
  Autotekniikka 1, Auton käytön ja rakenteen perusteet, (Karhima) 85 - 113 €
  Kasvun ja osallisuuden edistäminen (Niskanen, Kari) 53 - 67 €
  Sydän paikallaan. Anatomia ja fysiologia. (Aaltonen, Hernesniemi, Pihlaja) 60,50 - 78 €
  Lähihoitajan laskutaito (Peltola, Vuorenmaa) 43 - 56 €
  Tekniikan laskutaito (Aarnio, Kyllönen, Mäenpää) 44 - 56 €
  Pro Diags verkko-opetusmateriaalin lisenssimaksu 55 € / lukuvuosi
   
 • Työkengät 60 – 90 €
 • Turvakengät 80 – 120 €
 • Henkilökohtainen työasu (turvallisuusala: työhousut, paita, takki ja mustat turvajalkineet) yht. noin 200 €
 • Alakohtaiset työ- ja suojavälineet ns. työkalupakit 200 – 300 €. Työkalupakki voi sisältää henkilökohtaisia työkaluja, turvakengät, kypärän, silmä- ja kuulosuojaimia, joillakin aloilla myös ammattiin liittyvän oppikirjan
 • ”Pätevyyskortit” työturvallisuus-, tulityö-, EA-kortti, hygieniapassi yms. ammattialan vaatimusten mukaan.
 • Taskulaskin, muistitikku

Lisätietoja:
Varkauden kaupunki
Työllisyyspalvelujen esimies Pia Hedman, p. 044 444 2505
Työllisyysasiantuntija Jouko Kuittinen, p. 044 444 2628
Nuorisopalvelujen lähiesimies Kati Rytilahti, p. 040 580 0412

Savon ammattiopisto
Opinto-ohjaaja Mirja Hyvönen, p. 044 785 8222

SOS-Lapsikylä
Kehittäjäkonsultti Miia Lahtela, p. 040 738 3753