Kotihoidossa minimoidaan työtapaturmia kitkapohjakengillä

Last modified: 
28.1.2019 17.13

Kotihoidossa minimoidaan työtapaturmia kitkapohjakengillä

Varkauden kaupungin kotihoitoon on kaikille vakituisille työntekijöille hankittu kitkapohjatyökengät ennaltaehkäisemään työtapaturmia.

Hankinnan tavoitteena on lisätä työturvallisuutta ja työhyvinvointia sekä ennaltaehkäistä työtapaturmien syntymistä.

­­– Asiaa pohdittiin jo keväällä 2018 Kotiin annettavien palveluiden ja sairaalahoidon johtoryhmässä, kertoo Varkauden kaupungin kotihoidon esimies Kirsi Hynninen,  – uudelleen asia nousi esille yhteistyössä työsuojeluvaltuutettujen kanssa, jatkaa Kirsi taustoja hankinnan takaa.

Taustalla ovat olleet talven aikana kotihoitotyössä tapahtuneet liukastumistapaturmat ja niiden ennaltaehkäisy.  – Tapaturmista johtuvia sairauslomia on ollut usean työntekijän kohdalla, summaa edelleen taustoja työsuojeluvaltuutettu Marjo Rautio,  – on laskettu, että esim. lähihoitajan sairausloman kustannus työnantajalle on n. 350 e/vrk.

Liukastumisesta seuranneiden sairauslomien pituus on vaihdellut yleisesti muutamasta viikosta jopa puoleen vuoteen.

Vuonna 2017 Varkauden kaupungissa kotihoidossa oli liukastumisesta johtuvia ”läheltä piti” tai työtapaturmaan johtuvia -ilmoituksia 21 kappaletta. Vuonna 2018 tehtiin 10 ilmoitusta. Nämä ilmoitukset tulevat kuljettaessa autoon tai autosta kohti työpistettä (esim. asiakkaan kotia) tai työmatkalla, kertoo Marjo.

Valtakunnallisesti työmatkatapaturmien määrä on selvästi noussut vuodesta 2017. Tammi-maaliskuussa sattui liukkaista keleistä johtuen tavanomaista enemmän tapaturmia. Yksittäisillä erittäin liukkailla päivillä on merkittävä vaikutus työmatkatapaturmien määrään – yhtenä päivänä voi sattua yli 1.000 työmatkatapaturmaa.  – Ennakointi, työjärjestelyt, riittävän ajan varaaminen työmatkaan ja kelin mukaisten varusteiden käyttö auttavat ennaltaehkäisemään työmatkatapaturmia, kertoo Tapaturmavakuutuskeskuksen tutkimuspäällikkö Marja Kaari.

 

Käyttäjät tyytyväisiä

– Tänä talvena lumen keskellä tarpoessa on ollut hyvä, kun on ollut varrelliset saappaat! sanovat kenkien käyttäjät. Erityiskiitosta saa kenkien kotimaisuus. Kengät ovat suomalaisen Sievin Winter Boot –kitkakenkiä.

Kenkiä on hankittu yhteensä 150 paria Varkauden ja Joroisten kotihoitoon sekä Hongiston ja Vattuvuoren alueen ja Kangaslammin kotihoidon hoitajien käyttöön.

– Jokainen vakituinen työntekijä on saanut kengät henkilökohtaiseen käyttöön ja sijaisille on varattu yhteiskäytössä olevia kenkiä. Kyseessä on huomattava investointi työntekijöiden turvallisuuteen ja hyvinvointiin, Kirsi Hynninen kertoo työnantajan panostuksesta.

 

Lisätietoja:
kotihoidon esimies Kirsi Hynninen, p. 040 830 8813
työsuojeluvaltuutettu Marjo Rautio, p. 040 7226719