Maakunnallinen varhaiskasvatuksen koulutustapahtuma Varkaudessa 5.2.2019

Last modified: 
7.2.2019 09.39

Maakunnallinen varhaiskasvatuksen koulutustapahtuma Varkaudessa 5.2.2019

Vekarakaupunki-Varkaudessa kokoontui lähes 150 varhaiskasvatuksen ammattilaista kuulemaan varhaiskasvatuksen uusimmista tuulista. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet-asiakirjaan, varhaiskasvatuksen laadun arviointiin ja lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan keskittyvä koulutus järjestetään Itä-Suomessa kahdella paikkakunnalla, Varkaudessa ja Joensuussa.

Koulutuspäivässä aamupäivällä käsiteltiin opetushallituksen päivittämää valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja avattiin sen tuomia muutoksia opetushallituksen erityisasiantuntija Kirsi Tarkan johdolla. Koulutuksessa pohdittiin, mitä muutokset tarkoittavat pakallisten varhaiskasvatussuunnitelmien sekä kehittämisen näkökulmista.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen eli Karvin osuudessa pureuduttiin arviointiasiantuntija Janniina Vlasovin kanssa varhaiskasvatuksen laadun arvioinnin ja kehittämisen lähtökohtiin sekä arvioinnin toteuttamiseen varhaiskasvatusyksiköissä ja lapsiryhmissä. Arvioinnin tueksi Karvi on julkaissut ’Varhaiskasvatuksen laadun arvioinnin perusteet ja suositukset’ -asiakirjan sekä kansalliset laadun indikaattorit. Indikaattoreissa varhaiskasvatuksen moninaiset tavoitteet on kiteytetty helpommin ymmärrettävään muotoon ja niitä voi mainiosti hyödyntää paitsi arvioinnin, mutta myös pedagogisen keskustelun käynnistämisen pohjana. Arviointi tulisi nähdä luontevana osana kehittävää työotetta. Varhaiskasvatuksen arviointikulttuurin luominen on vasta aluillaan ja kehittämistyössä edetään pienin askelin.

Iltapäivällä keskityttiin lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan suhteessa varhaiskasvatuksen pedagogiseen toimintaan, kehittämiseen ja arviointiin Noora Heiskasen (väitöskirjatutkija, KM, VEO ja varhaiskasvatuksen yliopistonopettaja) johdolla. Iltapäivässä osallistujat pääsivät osallistumaan konkreettisesti Padletin kautta keskusteluun ”Mikä lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on”.

Päivän toteutumisen mahdollisti Itä-Suomen aluehallintovirasto. Koulutuspäivää veti ylitarkastaja Leila Korhonen.