Wiksut–kehittäjämessuilla esiteltiin upeita kehittäjäverkoston työn tuloksia

Last modified: 
13.5.2019 12.05

Wiksut–kehittäjämessuilla esiteltiin upeita kehittäjäverkoston työn tuloksia

Varkauden kaupungin kehittäjäverkoston työn tuloksia, pieniä ja suuria ideoita sekä suunnitelmia esiteltiin Wiksut-kehittäjämessuilla liki 30:n näytteilleasettajan voimin. Messut olivat Warkaus-salilla torstaina 9.5. Messuvieraiksi oli kutsuttu kaupungin päättäjiä ja esimiehiä. Kehittämistöiden tuloksista pääsevät kuitenkin tulevaisuudessa nauttimaan myös kaikki varkautelaiset.

Ennen messuja näytteilleasettajat saivat esiintymiskoulutusta pitkän linjan Yleläiseltä Leena Pakkaselta. Pakkanen on entinen Yleisradion toimittaja, juontaja, toimituspäällikkö ja radiotoimittaja. 1990- ja 2000-luvulla hänet on tunnettu eteenkin television aamuohjelmista.

Valmentajina toimineet Talentreen Suvi Kohisevankoski ja Kimmo Vainikainen sekä Soihtupuiston Isät Tomi Lamppula ja Pekka Auvila sparrasivat myös osallistujia päivään.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki avasi messut. Oman työuransa pohjalta Rajamäki korosti työntekijöistä huolehtimista ja esimerkiksi perehdytyksen merkitystä. Myös kuntapuolella on joustavasti kyettävä kannustavuuteen palkkauksessa. Työn mielekkyyteen ja sisältöön on pystyttävä vaikuttamaan entistä enemmän. Rajamäen mukaan työn kehittämisen ohella korostuu tarve nähdä kaupungin toiminta kokonaisuutena. Rajamäki piti tärkeänä arjen kuntalaisten kohtaamisessa ja palvelutilanteessa havaittujen voimavarapuutteiden saattamista esimiesten ohella myös päättäjien tietoon. Niin kaupunginvaltuuston kuin hallituksenikin tulee kyetä reaaliajassa seuraamaan palvelujen vaikuttavuutta ja strategian mukaisuutta. Kaupungin palvelujen laatu ja toimintakyky sekä esimerkiksi messuilla näkyvä luovuus on parasta mainetyötä, kun kehitetään Varkautta myös globaalin vientiteollisuuden keskuksena. Kari Rajamäki oli tyytyväinen siihen, että Varkauden kaupungin viime vuosien voimallinen panostus kehittämiseen on näkynyt. Hän toivoo, että Varkauden kehittämistyön liekit leiskuisivat myös tulevaisuudessa.

Wiksut-kehittäjämessut olivat Varkauden kaupungin 100 + 1 tekoa varkautelaisten hyväksi! -kehittämiskampanjan välitilinpäätös. Kampanjalla haetaan sekä tuottavuutta että asiakastyytyväisyyttä ja laatua. Tärkeintä ei kuitenkaan ole tekojen määrä tai niiden koko sinänsä, vaan se, että opimme tekemisestämme ja parannamme sitä koko ajan, totesi henkilöstöjohtaja Nina Holopainen omassa puheenvuorossaan.

KunTeko 2020–kehittämisohjelman ohjelmapäällikkö (KT, Kuntatyönantajat) Anna-Mari Jaanu sanoi puheenvuorossaan kunta-alan työpaikkojen olevan innovatiivisia ja näki kunta-alan myös kehittyväksi. Hän peräänkuulutti työn tuottavuutta, tuloksellisuutta ja työelämän laatua. Jaanu oli iloinen, että on saanut olla mukana Varkauden kehitystyössä. Varkaus on ollut kehittämisen edelläkävijä, sillä vastaavaa ei ole tehty vielä missään muussa kunnassa. Hän kehotti varkautelaisia avoimesti iloitsemaan saavutuksistaan.

Leena Pakkanen kiitteli osallistujia hyvästä asenteesta ja kehittämisinnosta. Hän kehotti viestimään työn tuloksista myös valtakunnallisesti. Pakkanen haastatteli päivän aikana kaikki kehitystöiden esittelijät. Videot haastatteluista julkaistaan myöhemmin kaupungin verkkosivuilla.

Varkauden kaupungin hallintojohtaja Toni Leppänen piti messujen loppupuheenvuoron. Leppänen oli vaikuttunut Varkaudessa tehdyn kehittämisen määrästä. Leppäsen mukaan esittelyjä kierrellessä tuli ajatuksia myös oman työn kehittämiseen, joka on myös tällaisten tapahtumien yksi tärkeä tarkoitus. Leppänen kiitteli kaikkia kehittäjiä: "Olette huippuja, kiitos!"

Messujen kehittämisteemoja olivat:

 • Hyvän arjen tukipalvelut (ruoka-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelut)
 • Lapsi- ja perheystävällinen Warkaus
 • Joroisten joustava toimintamalli
 • Hoidolliset tukipalvelut
 • Matalan kynnyksen terveyspalvelut
 • Hallinto palvelutuotannon kumppanina
 • Ihmislähtöinen vanhustyö
 • Henkilöstön edustajien osallisuus kehittämistyössä
 • Asiakaslähtöinen aikuissosiaalityö
 • Vaikuttavammat mielenterveys- ja päihdepalvelut
 • Digipalvelumuotoilupilotti
 • Työllisyyspalveluiden uusi ote
 • Osallistuva budjetointi nuorten kanssa
 • Lapsi- ja perheystävällinen Warkaus
 • Parempaa arkea peruskouluissa
 • Saattaen vaihtaen: osaston rooli palveluketjussa
 • Henkilöstön edustajien osallisuus kehittämistyössä
 • Warkautelaiset liikkeelle

Taustana kehitystyölle on ollut valtakunnallinen kilpailukykysopimus eli kiky, joka toi kaksi vuotta sitten mukanaan työajan pidennyksen. Kaupunginhallituksen kehittämistoimeksiannon mukaisesti työyksiköiden tuli kohdentaa työajan pidennys kehittämiseen. Nyt nämä kehittämistyön hedelmät olivat nähtävillä näillä Wiksut-kehittäjämessuilla.

Tunnelmia messuilta
 

Näkymä Wiksut-kehittäjämessuilta
Wiksut-kehittäjämessut
TyöllisyyspalvelutWiksut-kehittäjämessuilla
Liikuntapalvelut Wiksut-kehittäjämessuilla
Verso Wiksut-kehittäjämessuilla