Varkauden kaupunki mukana Vuoden kiertotalouskunta -kisassa

Varkauden kaupunki mukana Vuoden kiertotalouskunta -kisassa

Viimeksi muokattu: 
6.9.2019 15.58
Varkauden kaupunki osallistuu Kuntaliiton järjestämään Vuoden kiertotalouskunta 2019 -kilpailuun. Kiertotaloudessa tehostetaan ja vähennetään luonnonvarojen käyttöä, hyödynnetään monipuolisesti erilaisia palveluja sekä minimoidaan materiaalin ja energian hukkaa.

Varkauden vahvuuksiksi nostettiin hakemuksessa ”Kestävää yritystoimintaa kiertotalouden ja ympäristön ehdoin”, ”Sijoitus tulevaisuuteen”, ”Hyvinvointia ja osallisuutta yhteisiä resursseja jakamalla”. Kestävässä yritystoiminnassa esimerkiksi nostettiin Finnforelin kiertovesitekniikkaan perustuva, Stora Enson tehtaan hukkalämpöä hyödyntävä kalanviljelylaitos, joka on julkisen ja yksityisen sektorin pitkäjänteisen yhteistyön tulos. Tulevaisuuteen sijoittamisena kerrottiin Waltterin koulun monialaisesta oppimiskokonaisuudesta, jossa teemoina kestävä kehitys, ympäristöasiat ja kierrätyksen kehittäminen koululla. Kaupunkilaisten hyvinvointia ja osallisuutta käsittelevässä kokonaisuudessa painotettiin mm. lainaamopalveluiden ja Olohuoneen kaltaisia avauksia, ja kuinka resurssiviisailla toimintatavoilla tuetaan kaupungin yhteisöllisyyttä sekä varkautelaisten osallisuutta ja hyvinvointia.

Varkaus on kaupunkistrategiassaan nostanut yhdeksi strategiseksi tavoitteekseen kehittää kiertotaloutta ja resurssiviisautta sekä edistää kestävää kehitystä resurssiviisausohjelman avulla. Askelia kestävään kehitykseen on kaupungissa otettu lähiaikoina muutenkin. Varkauden ensimmäinen julkinen sähköauton latauspiste saatiin Navitakselle, ja kaupungin tämän vuoden talousarviossa on varattu rahoitus sähköautojen latauspisteisiin. Kaupunki myös aloitti elokuussa arjen ilmastotekoihin kannustavan Ilmastotekojen vuosikalenteri -kampanjan.

Vuoden Kiertotalouskunta -kilpailun järjestävät Kuntaliitto, Suomen ympäristökeskus SYKE ja Sitra. Kilpailu järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Vuoden kiertotalouskunta 2019 -kilpailun voittaja julkistetaan 11.9. Kuntamarkkinoilla Helsingissä.

 

 

Lisätietoja: Elina Huerta, elina.huerta@navitas.fi, p. 040 503 8935