Avosairaanhoidossa on otettu käyttöön 1.1.2020 alkaen hoitajan käyntimaksu

Last modified: 
3.1.2020 12.41

Avosairaanhoidossa on otettu käyttöön 1.1.2020 alkaen hoitajan käyntimaksu

Terveyden edistämisen ja ehkäisevän terveydenhuollon käynnit ovat edelleen maksuttomia avosairaanhoidossa, mutta sairauden oireenmukaiseen hoitoon tai seurantaan liittyvät hoitajakäynnit tulevat osittain maksullisiksi 1.1.2020 alkaen Varkaudessa ja Joroisissa.

Perusturvalautakunta on päättänyt joulukuussa 2019 hoitajakäyntimaksujen käyttöönotosta avosairaanhoidossa. Käyntimaksut ovat olleet jo vuosien ajan käytössä laajalti lähialueilla mm. Kuopiossa, Essotessa ja Eksotessa. 

Terveyden edistämisen ja ehkäisevän terveydenhuollon käynnit ovat edelleen maksuttomia. Näitä käyntejä ovat esim. kansalliseen rokotusohjelmaan liittyvät rokotukset, terveystarkastukset ja terveysneuvonta, itsehoitoonohjauskäynnit sekä mielenterveys- ja päihdeasioiden tukikäynnit. Niin ikään koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä neuvolapalveluiden ennaltaehkäisevät käynnit sekä yleisvaarallisten tartuntatautien tutkimus ja hoito säilyvät maksuttomina

Avosairaanhoidon hoitajan käyntimaksu 11,40 € / käynti peritään yli 18-vuotiailta kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuoden aikana. Maksu kerryttää maksukattoa. Neljännestä kerrasta lähtien käynnit ovat maksuttomia. Hoitajakäynnit ovat veteraanitunnuksen omaaville maksuttomia. Maksu peritään sairauden edellyttämästä oireenmukaisesta hoidosta tai seurantaan liittyvästä käynnistä (esim. hoitajan sairasvastaanottokäynti päivystyksessä, vastaanotolla, Wankkurissa tai Hyvinvointi Ankkurissa, haavanhoitokäynti ja ompeleiden tai hakasten poisto). Jos hoitajan vastaanottokäynti muuttuu lääkärin konsultaatioksi, tai potilaalla on lääkärin vastaanotto samana päivänä saman vaivan takia, peritään vain lääkärin vastaanottomaksu.