Tästäkin selviämme vakuuttaa kaupunginjohtaja Hannu Tsupari

Tästäkin selviämme vakuuttaa kaupunginjohtaja Hannu Tsupari

Viimeksi muokattu: 
23.3.2020 17.44
Me kaikki olemme epävarmuuden tilassa. Yhtäkkiä emme pystykään vaikuttamaan elämäämme omilla valinnoillamme. Epävarmuuden kestosta ei ole varmaa tietoa. Usko siihen, että tämä tilanne menee ohi ja asiat palaavat ennalleen, on silti tärkeää säilyttää. Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen noudattamalla viranomaisten antamia ohjeita. Toinen toisistamme huolehtiminen on nyt tärkeintä mitä voimme tehdä.

Haluan vakuuttaa, että poikkeusoloissa Varkauden kaupunki huolehtii kuntalaisistaan ja pitää ehdottomasti kiinni siitä, että ihmiset, erityisesti riskiryhmiin kuuluvat, saavat tarvitsemansa palvelut.  Sen vuoksi valmiustasoa on nostettu erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa. Poikkeuslainsäädäntö mahdollistaa työntekijöiden töiden uudelleen järjestelyjä ja siirtoja tehtävistä toisiin. Myös lomien siirrot ovat mahdollisia. Kaupunki käyttää näitä kaikkia keinoja palvelut turvatakseen. Kaupungin muu kuin edellä mainittu hoito- ja opetushenkilöstö on määrätty tekemään pääasiassa etätyötä. Kaupungintalo on suljettu. Palvelut toimivat ajanvarauksen kautta.

Kuntalaiset voivat oikeasti luottaa siihen, että he saavat tarvitsemansa palvelut. Epidemian vaikutukset kohdistuvat ihmisten lisäksi myös talouteen. Esimerkiksi yksinyrittäjät ovat suurissa vaikeuksissa. Kuntataloudessa sairauspoissaolot, varallaolo ja poikkeusjärjestelyt lisäävät kustannuksia erityisesti sosiaali- ja terveystoimessa, sivistystoimessa ja tukipalveluissa. Kunnallisverotulot uhkaavat vähetä heikentyneen kysynnän ja yritysten henkilöstön lomautuksista aiheutuvan palkkasumman pienenemisen vuoksi. Tuloja vähentävät myös maksutuottojen menetykset, jotka syntyvät liikunta- ja kulttuurilaitosten sulkemisten takia. Erilaiset maksuhuojennukset vähentävät asiakasmaksutuloja.

Mitä pitempään epidemia jatkuu, sitä pitempi on luonnollisesti epävarmuus kehityksen kulusta. Ennustettavauus vaikeutuu. Tässä epävarmassa tilanteessa kaupunginvaltuuston viime vuoden elokuussa päättämää talouden tasapainottamisohjelmaa joudutaan todennäköisesti tarkistamaan. Varsinkin lyhyen tähtäimen tavoitteita ja toimenpiteitäkin pitää miettiä uudelleen. Pitkän tähtäimen tasapainottamisesta ei sen sijaan pidä luopua. Kunnallisen päätöksenteon osalta on linjattu, että vain välttämättömät kokoukset pidetään. Kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja lautakunnat kokoontuvat tarpeen mukaan. Kaupunginvaltuuston maaliskuun kokous esimerkiksi peruttiin. Toisaalta jo nyt tiedämme, että huhtikuun valtuuston kokous on pidettävä. Kokoukset pidetään pääsääntöisesti sähköisesti.

Kaaosmaisen tilanteen keskellä on tärkeää, että ihmisillä säilyy toivo ja optimistinen elämänasenne. Poikkeustilanne päättyy kyllä aikanaan. Kaikeksi onneksi kriisitilanne ei osunut pimeimmän talven keskelle. Orastava kevät ja lisääntyvä valo auttavat varmasti suuntamaan katsetta tulevaisuuteen.

Kyllä me tästäkin selviämme. Yhdessä.

 

Hannu Tsupari
kaupunginjohtaja