Lasten ja nuorten harrastakotona.fi avaa ovet kotona harrastamiseen

Last modified: 
24.4.2020 15.57

Lasten ja nuorten harrastakotona.fi avaa ovet kotona harrastamiseen

Koronavirusepidemia on muuttanut lasten ja nuorten arkea kuluvan kevään aikana merkittävästi. Lapset ja nuoret viettävät paljon aikaa kotona etäopetuksessa, mutta myös vapaa-ajan merkeissä, kun harrastukset ovat jääneet tauolle tai siirtyneet nettiin. Perjantaiaamuna 24.4.2020 julkaistu harrastakotona.fi-sivusto on luotu, jotta lapset, nuoret ja perheet löytäisivät mukavaa tekemistä ja mahdollisuuksia kokea ja kokeilla taidetta poikkeustilanteessakin.

Koronaepidemia muutti muutamassa päivässä lastenkulttuurin ja koko kulttuurikentän toimintaa. Keväälle ja kesälle suunnitellut toiminnot peruuntuivat, ja vaikeaan tilanteeseen oli vastattava pikaisesti.

Verso kärkitoimijana harrastakotona.fi sivuston toteutuksessa

Savolaiskuntien muodostama Lastenkulttuurikeskus Verso toimii aktiivisesti valtakunnallisessa lastenkulttuurin yhteistyössä. Poikkeusolojen muutettua koko kulttuurikentän kevään ryhtyi Versokin suunnittelemaan uudenlaista tapaa tavoittaa lapset, nuoret ja perheet ja tuottamaan sisältöjä verkkoon. Samaan aikaan samoja asioita mietittiin muualla Suomessa.
 
Kun Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinaattori Maarit Mäkinen kertoivat ajatuksista luoda yhteinen alusta kotona harrastamiselle, Verso ilmoittautui heti mukaan. Siitä hetkestä lähtien Verso on vastannut sivuston rakentamisesta, kehittämisestä ja täydentämisestä. Sivustolla on myös Verson omia sisältöjä; esimerkiksi Verson Taidevälkät, joita on julkaistu YouTubessa ja Verson muilla somekanavilla viikoittain, ovat luontevana osana myös harrastakotona.fi-sivustoa ja niitä lisätään sivustolle joka viikko.
 
- Valtakunnallinen yhteistyö on ollut liikuttavan ihanaa, ja vaikka sivuston kanssa on tehty pitkiä työpäiviä, on tätä työtä ollut todella suuri ilo tehdä. Nyt pystymme tarjoamaan oman alueemme lapsille ja nuorille toista sataa harrastusvinkkiä, ideoita, ohjevideoita ja innostusta kotona harrastamiseen, vaikka itse emme ole ehtineet vielä tuottamaan kuin puolenkymmentä videota, kertoo lastenkulttuurikoordinaattori Terhi Siippainen.
 
Lastenkulttuurikeskus Versolla ei ole toimistoa lukuun ottamatta omia toimitiloja, sillä Verso toimii ympärivuotisesti siellä, missä lapset ovat.

- Tavallisesti luettelemme, että niitä paikkoja ovat koulut, päiväkodit, kerhot ja kirjastot, mutta nyt toimimme tosiaan siellä missä lapsetkin tällä hetkellä ovat, eli kodeissa, lisää Siippainen.
 
Harrastakotona.fi-sivuilla on ammattilaisten tuottamia ohjeita ja ideoita taiteen kokeilemiseen ja harrastamiseen. Helppokäyttöisille sivuille on valittu taidetekemistä aina parkourista sirkukseen ja sarjakuvasta tanssiin. Lapsi voi tutustua sivuihin yksin tai vanhemman kanssa. Sivujen sisältöjä voidaan käyttää myös etäopetuksessa. Sivuilta löytyy lisäksi esitystallenteita, virtuaalivierailuja sekä kalenteri, jossa näkyy tulossa olevia live stream -esityksiä. Sivut on tuotettu suomeksi ja ruotsiksi.
 
Sivustolle etsitään jatkuvasti uusia sisältöjä kaikkien taiteenalojen parista, ja uutta sisältöä voi vinkata suoraan sivuston tekijöille verkkosivuilla. Harrasta kotona -tiimi tutustuu kaikkiin sisältöihin ja varmistaa, että ne soveltuvat lapsille ja nuorille. Sivuston linkit ohjaavat eri julkaisijoiden nettisivuille, ja jokainen sisällöntuottaja vastaa itse sisällöstään.
 
Harrastakotona.fi-sivuston ovat tuottaneet Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, Kulttuurikeskus PiiPoo ja Lastenkulttuurikeskus Verso yhteistyössä useiden eri lastenkulttuurikeskusten kanssa. Sivujen sisältöjen tuottajina ovat mm. suomalaiset lastenkulttuurikeskukset, taiteen perusopetuksen oppilaitokset, taidekasvattajat, taidelaitokset, mediatalot ja taiteilijat.
 
 
www.harrastakotona.fi