Koulut ja päiväkodit avautuivat Varkaudessa torstaina 14.5.2020

Koulut ja päiväkodit avautuivat Varkaudessa torstaina 14.5.2020

Viimeksi muokattu: 
15.5.2020 16.13
Lapset palasivat päiväkoteihin ja kouluihin, kun rajoitukset perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa purettiin. Täysin normaaliin arkeen ei kuitenkaan voida palata ja uudet käytännöt vaativat opettelua niin aikuisilta kuin lapsiltakin.

Varhaiskasvatuksessa lasten päivähoitoon paluu oli odotettu tapahtuma. Hyväntuulisia lapsia saapui hoitoon siitä huolimatta, että edellisen kerran on nähty useita viikkoja sitten. Tällä viikolla päiväkodeissa on vielä aika väljää, mutta ensi viikolla on jo täydemmät ryhmät. Uusia tilanteita on opeteltu esimerkiksi ruokailun suhteen sekä ulkoilut on aikataulutettu ja porrastettu.

Aloitus sujui rauhallisesti myös perusopetuksen puolella, joskin pientä jännitystä oli ilmassa. Pienemmissä kouluissa järjestelyt arkeen palaamiseksi on ollut helpompi toteuttaa, kuin isommissa ja opettajat ja rehtorit ovat tehneet paljon suunnittelutyötä, jotta kouluissa olisi poikkeusoloista huolimatta mahdollisimman turvallista opiskella. Koteihin on Wilman kautta lähetetty tiedotteita koulun käytännöistä, joita on lasten kanssa kotona käyty läpi jo ennakkoon. Se näkyi lasten toiminnassa siten, että he ovat sopeutuneet uusiin käytänteisiin jo kouluun tulemisesta alkaen. Monet lapset ovat kaivanneet koulun säännöllistä päivärytmiä ja kavereita. Turvavälien pitäminen on lapsille haasteellista, mutta siitä muistutellaan päivän mittaan. Lapset tuntuvat itsekin muistuttelevan toisiaan etäisyyden pitämisestä. Välitunneilla piha-alueita on jaettu, jotta oman ryhmän valvominen on opettajalle helpompaa. Ulkoilua ja lähiympäristöä käytetään mahdollisimman paljon hyödyksi opetuksessa. Ruokailu on myös kouluilla muuttunut ja se vaatii eniten harjoittelua. Kouluissa on ollut iloinen hyörinä ja mukava fiilis sekä opettajilla että oppilailla. Päivät ovat sujuneet rauhallisesti ja tästä suuri kiitos kuuluu oppilaille. 

Sekä varhaiskasvatuksessa että perusopetuksessa on tehostettu käsihygieniaa. On tehty selkeät ohjeet siitä, kuinka toimitaan. Kädet pestään huolellisesti heti päivähoitoon tai kouluun saavuttaessa. Myös päivän aikana saippuaa ja käsihuuhdetta kuluu runsaasti.

Pieni osa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lapsista on jäänyt kotiin ja näille huoltajat ovat anoneet luvan.  

Yhteistyöllä on suuri merkitys siinä, kuinka asiat toteutuvat.