Korttelikeräyskokeilu herätti kiinnostusta

Korttelikeräyskokeilu herätti kiinnostusta

Viimeksi muokattu: 
14.8.2020 10.49
Keski-Savon Jätehuolto Llky:n toiminta-alueella (Heinävesi, Joroinen, Juva, Leppävirta, Varkaus) kokeillaan vuosina 2020-2021 pientaloalueille suunnattuja korttelikeräyskokeiluja.

Korttelikeräyskokeilu on asuinalueen asukkaille vapaaehtoinen ja sen toteuttaa Keski-Savon Jätehuolto Llky yhteistyössä KESTO-hankkeen kanssa. Ensimmäiseen kokeiluvaiheeseen etsittiin mukaan vähintään kymmenen kiinteistön pientaloalueita kesällä 2020.

KESTO-hankkeen projektivastaava Elina Huertan mukaan korttelikeräyskokeilu poiki hakuajan puitteissa runsaasti kiinnostuneita yhteydenottoja ja kyselyitä. Hakemuksia vastaanotettiin viisi kappaletta, joista kaikki olivat Varkaudesta.

-  On ollut ilo huomata, kuinka paljon jätehuolto ja lajittelumahdollisuudet herättävät kiinnostusta ja kysymyksiä asukkaissa, Huerta kertoo.

Kokeilun tavoitteena on kasvattaa kierrätysastetta sekä nostaa jätehuollon palveluastetta. Samalla korttelikeräys mahdollistaa syntypaikkalajittelun myös pientaloalueilla ja vähentää jätehuollon liikennöintiä asuinalueella.

Pilotin aikana mukana olevien kiinteistöjen omia sekajäteastioita ei tyhjennetä. Jätepiste on useamman talouden yhteisessä käytössä ja siihen kerätään keskitetysti viittä eri jätelajia: biojätettä, kartonkia, lasia, metallia ja sekajätettä.

Korttelikeräyksen toinen kokeiluvaihe järjestetään vuonna 2021 ensimmäisen kokeiluvaiheen tuloksia hyödyntäen.