Vetovoimakeskuksen alueen liikennettä rauhoitetaan vaiheittain – myös joukkoliikennettä kokeillaan

Vetovoimakeskuksen alueen liikennettä rauhoitetaan vaiheittain – myös joukkoliikennettä kokeillaan

Viimeksi muokattu: 
9.9.2020 08.44
Joutenlahden asuinalueen läpikulkuliikennettä rauhoitetaan Väyläviraston kanssa laaditun sopimuksen mukaisesti sekä alueen asukkailta tulleita toiveita huomioiden. Alueen infra on valmistumassa aikataulun mukaisesti. Katujen päällystyöt suoritetaan viikosta 38 alkaen. Alueella käynnistyy joukkoliikennekokeilu marraskuusta alkaen. Elämyskeskuksen suunnittelussa sen sijaan edetään hieman aikataulusta jäljessä.

Hankkeen ohjausryhmä on hyväksynyt liikenteen rauhoittamisessa edettävän vaiheittain sen mukaan, miten liikennemäärät kehittyvät. Kaikkien vaiheiden toimenpiteet on suunniteltu toteutettavan Käärmeniementiellä välillä Rajakatu - junarata.

Ensimmäisessä vaiheessa rajoitetaan nopeus 30 km/h:ssa ja asetetaan 3 tonnin painorajoitettu ylitys radan kohdalle. Käytännössä radan saa ylittää vain henkilöauto, katujen kunnossapitokalusto ja linja-autot. Tämä toteutetaan heti, kun kadut ovat valmiit. Tällä toimenpiteellä estetään raskaan liikenteen kulkeminen liikekeskus alueelle Käärmeniementien kautta.

Tämän jälkeen tehdään 2 kpl kavennettuja ja korotettuja suojateitä, joista pääsee vain yksi auto kerrallaan. Näin tehden hankaloitetaan liikkumista väylällä ja tämä ohjaa autoilijoita käyttämään vaihtoehtoisia reittejä.

Kolmannessa vaiheessa toteutetaan radan ylitys yksisuuntaisena katuna Vetovoimakeskuksesta radan suuntaan edellisten vaiheiden lisäksi. Näin Käärmeniementieltä liikekeskuksen suuntaan kulkeva liikenne lakkaa kokonaan.

Neljännessä vaiheessa suljetaan liikenne kokonaan radan ylitse tai tasoristeykseen toteutetaan kokopuomilaitos.

Jokaisen vaiheen jälkeen toteutetaan liikennelaskentaa, jonka tulosten perusteella päätetään jatkotoimenpiteistä. Liikenteenlaskennan vertailukohtana käytetään vuonna 2018 suoritetun laskennan tietoja.

Joukkoliikennekokeilu käynnistyy marraskuun alusta

Joroinen-Varkaus lähiliikenteen linja-autovuorot 61 ja 62 ajetaan marraskuun alusta alkaen osittain Käärmeniementietä myöten. Joutenlahden asukkaat ovat toivoneet joukkoliikenteen reittiä alueelle. Linjojen 61 ja 62 kaikkia vuoroja ei voida ajaa Käärmeniementien kautta, koska se aiheuttaisi aikatauluihin siinä määrin viivästystä, että oppilaat eivät ehtisi ajoissa kouluun.

Nyt on arvioitu, että koulupäivinä maanantaista perjantaihin Joroisista klo 9.10 (linja 62) ja Kuvansista klo 10.15 (linja 61) lähtevät lähdöt ehdittäisiin ajamaan Käärmeniementien kautta. Iltapäivällä linjan 62 lähtö klo 15.05 Joroisista ajetaan myös Käärmeniementien kautta. Taulumäeltä Käärmeniementien kautta Joroisiin pääsee lähdöillä klo 9.55 (linja 61), klo 10.55 (linja 61), klo 11.55 (linja 61), klo 14.00 (linja 62) ja klo 16.05 (linja 62). Myös koulujen lomapäivien aikatauluja muutetaan kulkemaan osittain Käärmeniementien kautta. Linjoilla 61 ja 62 matkustamiseen käytetään paikallisliikenteen lipputuotteita.

Kokeilujakson aikana testataan aikataulujen toimivuutta. Jos aikataulut eivät toimi, palataan ajamaan nykyistä reittiä myöten eli VT5:n kautta. Jos Käärmeniementielle joudutaan jatkossa toteuttamaan lisää liikenteen rauhoittamistoimenpiteitä, vaarantaa se linjojen 61 ja 62 liikennöinnin Joutenlahden kautta.

Elämyskeskuksen etenemisessä viivettä

Elämyskeskuksen ja sinne ankkuritoimijaksi suunnitellun tiedekeskuksen osalta etenemisessä on viivettä, joka johtuu toisaalta Hallinto-oikeudelle jätetystä määrärahavalituksesta ja toisaalta jossain määrin koronan aiheuttamasta epävarmuudesta kaupallisten toimijoiden sijoittumispäätöksiin. Alkuperäisestä aikataulusta ollaan tässä vaiheessa jäljessä noin kuusi kuukautta, mutta hanketta viedään edelleen eteenpäin kaupungin päätösten ohjaamana.