Kolmansien koronarokoteannosten ajanvaraus voimakkaasti immuunipuutteisille ja lyhyen annosvälin saaneille on aloitettu

Kolmansien koronarokoteannosten ajanvaraus voimakkaasti immuunipuutteisille ja lyhyen annosvälin saaneille on aloitettu

Viimeksi muokattu: 
22.9.2021 17.58
Kolmansien koronarokoteannosten ajanvaraus voimakkaasti immuunipuutteisille ja lyhyen annosvälin (3-4 viikkoa) saaneille on aloitettu valtakunnallisten ohjeistusten mukaisesti. Huomioi sähköisesti aikaa varatessasi erityisesti 2. ja 3. rokotteen välin toteutuminen.

THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta rokoteannosta osana perusrokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät:

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto 
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito 
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Lisäksi THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen antamista niille henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteen 3-4 viikon annosvälillä. Kerätyn seurantatiedon perusteella lyhyellä aikavälillä annettujen annoksien teho hiipuu erityisesti infektion ja lievän taudin suojan osalta, vaikka vakavan taudin suojateho on edelleen hyvä. Lyhyellä annosvälillä rokotteet saaneille kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei kuitenkaan toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta.

Varkauden sosiaali- ja terveyskeskuksen rokoteajanvaraus edellä mainitut kriteerit täyttäen kolmannen kierroksen rokotuksille on auki. Varmistathan ennen ajanvarausta, että kriteerit kolmannen rokotteen ottamiseen täyttyvät. Huomioi erityisesti 2. rokotteen antopäivämäärän ja 3. rokotteen väli. Muistutuksena kuntalaisille, että ensivaiheessa alkuvuodesta 2021 koronarokotukset 3-4 viikon annosvälillä aloitettiin sosiaali- ja terveydenhuollon koronapotilaita hoitavalle henkilöstölle, hoitokotien työntekijöille ja iäkkäille asiakkaille, kotihoidon iäkkäille asiakkaille sekä erittäin vakavan koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville. Valtaosa väestöstä on saanut koronarokotuksen myöhemmin ja pidemmällä aikavälillä.

 • Kotihoito ja tehostettu palveluasuminen tarjoavat kolmansia rokotukset asiakkailleen. Yksityisten palvelutalojen rokotteet organisoidaan Varkauden kaupungin asumispalveluiden toimesta.
 • Varkaudessa ja Joroisissa ajan rokotukseen voi varata tuttuun tapaan Kansalaisen terveyspalvelusta. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista. Ajanvaraus on Kaupungintalon rokotuspisteelle. Ajanvaraustietoihin kirjoitetaan ”Oma Nimi, kolmas rokote”. Mikäli et pääse rokotukseen, on tärkeää, että perut varatun ajan. Ohjelma näyttää vapaat ajat 21 vuorokautta eteenpäin. Varkaudessa ajan voi varata tai siirtää myös puhelimitse. p. 044 444 2585 (ma - ke 13.00 - 15. 00) ja Joroisissa 017 579 6999 (ma-pe klo 10.00 - 13.00) 
 • Varkautelaisten on mahdollista hakea rokotus myös Walk-in rokotuksista 29.9 - 1.10.2021 Hyvinvointi Ankkurista ke-to klo 9.00 – 15.00 ja pe 9.00 – 13.00