Noormarkun käsityöt Varkauden taidemuseolla 18.5.-25.9.2022

Noormarkun käsityöt Varkauden taidemuseolla 18.5.-25.9.2022

Viimeksi muokattu: 
27.4.2022 12.50
Noormarkun Käsityöt oli taideteollisuusyritys, joka valjasti korkealaatuisen käsityötaidon moderniin muotoiluun. Sen perustivat taidemesenaatti Maire Gullichsen (1907–1990) ja muotoilija, akateemikko Bertel Gardberg (1916–2007). Gullichsen kuului vauraaseen Ahlströmin teollisuussukuun, jonka tehtaat toimivat myös Varkaudessa. Hänen tavoitteenaan oli säilyttää käsityötaitoja kotiseudullaan Noormarkussa sekä edistää laadukkaiden taideteollisuustuotteiden valmistusta aikana, jolloin Suomi teollistui nopeasti. Kaupunkeihin muuttaneet nuoret aikuiset muodostivat uuden asiakasryhmän. Näyttelyn on tuottanut Porin taidemuseo, 2021.

Noormarkun Käsityöt oli taideteollisuusyritys, joka valjasti korkealaatuisen käsityötaidon moderniin muotoiluun.  Sen perustivat taidemesenaatti Maire Gullichsen (1907–1990) ja muotoilija, akateemikko Bertel Gardberg (1916–2007). Gullichsen kuului vauraaseen Ahlströmin teollisuussukuun, jonka tehtaat toimivat myös Varkaudessa. Hänen tavoitteenaan oli säilyttää käsityötaitoja kotiseudullaan Noormarkussa sekä edistää laadukkaiden taideteollisuustuotteiden valmistusta aikana, jolloin Suomi teollistui nopeasti. Kaupunkeihin muuttaneet nuoret aikuiset muodostivat uuden asiakasryhmän.

Noormarkun Käsitöissä nuoret muotoilijat saivat kokeilla siipiään. Yrityksen tunnetuimpia tuotteita ovat Bertel Gardbergin suunnittelemat pienesineet, Nanny Stillin kyntteliköt ja Kristian Gullichsenin Vanikka-huonekalusarja. Tärkein jälleenmyyjä oli taideteollisuusliike Artek, ja tuotteiden olikin tarkoitus täydentää Artekin valikoimaa. Noormarkun Käsitöiden tavoitteena oli tulla merkittäväksi osaksi kansainvälistä taideteollisuuskenttää. Apuna olivat Maire Gullichsenin laajat kansainväliset verkostot. Kauppaa käytiin etenkin Eurooppaan ja Amerikkaan.

Korkea laatu ja laaja valikoima osoittautuivat kuitenkin liian hankalaksi yhtälöksi heikosti organisoidulle yritykselle, ja Noormarkun Käsityöt lakkautettiin oltuaan toiminnassa vain 15 vuotta.