Valot syttyvät kotikulmille

Valot syttyvät kotikulmille

Viimeksi muokattu: 
27.10.2021 09.13
Siilinjärveltä alkunsa saanut Kotikulmat valoissa -valaistuskampanja laajenee myös Varkauteen marraskuussa 2021. Teemana on ”Arjen valojuhlaa - valoa arkeen”. Pohjois-Savon laajuisella kampanjalla halutaan muistuttaa iloa tuottavista ja arjen jaksamista lisäävistä asioista pimeänä aikana. Mukaan kampanjaan kutsutaan yhdistyksiä, yrityksiä, organisaatioita ja yksityisiä ihmisiä.

Kotikulmat valoissa -kampanjan tavoitteena on laajentua kaikkien pohjoissavolaisten yhteiseksi toiminnaksi, johon mahdollisimman moni osallistuu valaisemalla omia kohteitaan ja jakamalla niitä somessa hashtagilla #kotikulmatvaloissa ja #valoisavarkaus. Asukkaita kutsutaan tekemään myös valon tekoja toisilleen: kutsumaan yksinäisen kynttiläillalliselle, laittamaan lyhdyn ovelle tervetulon merkiksi tai vaikkapa kutsumaan ystävän mukaan yhteiseen harrastukseen.

Valaistustempauksilla tuotetaan iloa

Valaistuskampanjan aikana järjestetään monipuolisia tapahtumia, joiden teema liittyy jollain tavalla valoon. Kaikki Pohjois-Savossa järjestettävät Kotikulmat valoissa -tapahtumat kootaan Kuopion Seinälle kuopionseina.fi.

Varkaudessa järjestetään marraskuussa erilaisia valaistustempauksia. Kampanjakokonaisuutta koordinoi kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Varkauden Kotikulmat valoissa-kampanjan käynnistää Vekara-Varkaus-festivaalin tuottama Taikametsä 2.0, joka valaisee Koivikkopuiston kirjaston vieressä satumaiseksi väripuistoksi perjantai-illasta sunnuntaiaamuun 5. – 7.11. Installaation toteuttaa valotaiteilija Kari Kola.

Joulukauden avaus-tapahtuma 20.11. on osa Kotikulmat valoissa-kampanjaa. Joulukauden avausta tuottaa Warkauden kaupunkikeskusta ry, joka kannustaa myös keskustan yrityksiä osallistumaan valaistuskampanjaan näyteikkunoissaan. Kulttuuri- ja tapahtumapalvelut tuottavat kaikille avoimen UV-taiteen työpajan Joulukauden avaukseen ja katutaiteilija Nino Tolvasen toteuttaman UV-taidenäyttelyn Kauppakatu 20 liiketilan ikkunoihin.

Mukaan ovat tähän mennessä ilmoittautuneet omalla tempauksellaan myös mm. Varkauden Teatteri, Varkauden museot ja Varkauden museonystävät ry, Soisalo-kuvataidekoulu, Lastenkulttuurikeskus Verso, Warkauden Veisto ry, Koivun Lumo sekä Varkauden Zonta-kerho, ja osallistuminen on kaikille avointa. Kampanjan verkkosivuilla bit.ly/valoisavarkaus on myös vinkkejä ikkunavalaistuksen toteuttamiseen kotioloissa.

Käynnissä on myös yrityskampanja, jossa yrityksiä kutsutaan osallistumaan panoksellaan Vanha Varkaus-alueen valaistukseen 26.11. Yrityksille on ehdotettu joulumuistamisten toteuttamista yhteisöllisellä valaistuskampanjalla, joka tuottaa iloa kuntalaisille ja tuo näkyvyyttä sen mahdollistaneille yrityksille. Vanhan Varkauden puutaloalueen valaistuksen toteuttaa Petteri Vaalimaa. Yritysten ilmoittautumisaika päättyy lokakuun lopussa.

Taustalla muistutetaan kulttuurin merkityksestä

Pohjois-Savon kuntien Kulttuuri kuulolla -hankkeen myötä alueelliseksi laajentuneen valaistuskampanjan aikana halutaan nostaa esiin kulttuurin merkityksellisyyttä. Kulttuuri vaikuttaa niin fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisestikin. Kulttuurilla on lukuisia todennettuja hyvinvointivaikutuksia. Lisäksi kulttuurilla on taloudellista painoarvoa. Kulttuurisesti kiinnostavat alueet houkuttelevat luovaa osaamista ja matkailijoita alueille. Luovilla ratkaisuilla voidaan lisätä myös tuottavuutta. Ennen koronapandemiaa luovat alat työllistivät Euroopan tasolla yli kaksi kertaa enemmän kuin autoteollisuus ja tietoliikenne yhteensä. Suomessa työllisiä oli n. 135 000 ja kulttuurin osuus bruttokansantuotteesta 3,3%, hankkeesta muistutetaan. Kulttuurin puolesta valaistaan erilaisia kulttuuritiloja punaisella valolla 24.11. red alert-hengessä.

Lisätietoja:

Kampanjalla on omat, jatkuvasti täydentyvät sivut osoitteessa bit.ly/valoisavarkaus

Valoisa Varkaus-kalenteri

Vinkkejä osallistumiseen omalla valaistuksella

Varkauden Kotikulmat valoissa -kampanjan facebook-tapahtuma