Itsenäisyysjuhlassa jaettiin palkintoja

Itsenäisyysjuhlassa jaettiin palkintoja

Viimeksi muokattu: 
7.12.2021 09.00
Itsenäisyysjuhlassa 6.12. jaettiin Varkauden kaupungin kulttuuripalkinto ja kulttuurin tunnustuspalkinto sekä julkistettiin vuoden varkautelainen 2021.

Varkauden kaupungin hyvinvoinnin edistämisen lautakunta on myöntänyt vuoden 2021 kulttuuripalkinnon katutaiteilija Nino Tolvaselle.  Palkintoperusteissa todetaan, että Tolvanen on häkellyttävän lahjakas, omaleimainen, itseoppinut katutaiteilija, joka tulee perinteisen kuvataiteen kentän ulkopuolelta ja ravisuttelee rakenteita, kuten taiteen kuuluukin. Nino Tolvasen kädenjälki kaunistaa useita Varkaudessa sijaitsevia tiloja sisällä ja ulkona. Hän on toteuttanut muun muassa Waltterin koulun uuden ruokalan seinämaalauksen, sähkökaappimaalauksia eri puolille kaupunkia, Härkämäen observatorion seinämaalauksen sekä muita teoksia.

Taidolla tehdyssä katutaiteessa on monia positiivisia vaikutuksia. Taide tuo kauneutta ja iloa elinympäristöömme, auttaa katsomaan ympäristöä uusin silmin ja lisäksi se ehkäisee ei-toivottuja maalisotkuja ilmaantumasta sinne, minne oikeasti taitava tekijä on jälkensä jättänyt. Katutaide on kovassa nosteessa valtakunnallisesti ja se on myös tärkeä matkailuvaltti.

Tunnustuspalkinto Pekka Koposelle

Varkauden kaupungin kulttuurin tunnustuspalkinto on myönnetty freelance-urheilutoimittaja Pekka Koposelle työstään paikallisen seurahistorian tallentamiseksi. Koponen on tarkastellut savolaisia pelikenttiä yli 50 vuotta. Hän on työssään rautainen ammattilainen, joka on aina auttanut alalle tulevia noviiseja. Hänen tietämyksensä ja muistinsa niin urheilusta kuin paikallishistoriasta on pistämätön. Entisenä postilaisena hän tuntee Varkauden kadut ja kujat kuin omat taskunsa. Hän on toiminut myös muun muassa erotuomarina, urheiluvalmentajana ja seuratoimijana vuosikymmeniä ja tätä kautta hän lukuisille varkautelaisille tuttu. Lisäksi hän on tunnettu tietovisoista niin pitäjänä kuin osallistujana ja lukuisat knoppikysymykset ovat saaneet monien aivonystyröitä liikkeelle ja jopa solmuun.

Pekka Koponen on kirjoittanut lukuisia seurahistoriikkeja ja tallentanut paikallishistoriaa satoja ja taas satoja sivuja kansien väliin.

Vuoden varkautelainen on Heli Sutinen

Varkauden kaupunki palkitsee vuoden varkautelaisena yksityishenkilön tai yhteisön, joka edustaa elinkeinoelämää, politiikkaa, kulttuuria, järjestöä tai viihdemaailmaa. Arvonimen saaja on tehnyt Varkautta tunnetuksi positiivisessa mielessä tai muuten toiminut jollain muodoin Varkauden hyväksi.  

Tänä vuonna vuoden varkautelaiseksi valittiin festivaalipäällikkö Heli Sutinen tunnustuksena koko perheen kaupunkifestivaalin Vekara-Varkauden luomisesta ja sen kehittämisestä ympärivuotiseksi ilmiöksi. Valinnan teki kaupunginhallitus.