Itsenäisyysjuhlassa jaettiin tunnustuspalkintoja

Itsenäisyysjuhlassa jaettiin tunnustuspalkintoja

Viimeksi muokattu: 
6.12.2022 15.24
Itsenäisyysjuhlassa 6.12. jaettiin Varkauden kaupungin kulttuuripalkinto ja kulttuurin tunnustuspalkinto sekä julkistettiin vuoden varkautelainen 2022 ja Varkauden vuoden vapaaehtoinen 2022. Kuntalaiset saivat ehdottaa kaikkia palkinnonsaajia syksyn mittaan.

Varkauden kaupungin hyvinvoinnin edistämisen lautakunta on myöntänyt vuoden 2022 kulttuuripalkinnon Taideniitylle.  Palkintoperusteissa todetaan, että Taideniitty on innovatiivinen Vanhan Varkauden toimija, joka puhalsi heti uutta eloa historialliseen kaupunginosaan. Kiinnostavat vaihtuvat näyttelyt ja taiteilijoiden työtilat sekä koko talon ilmapiiri ovat juuri sitä, mitä Varkaudessa kaivataan. 

Taideniitty-kollektiivin toimijat ovat tehneet arvokkaan kulttuuriteon pelastaessaan Niittylä II:n rakkaudella ja talovanhuksen ansaitsemalla arvokkuudella. Lisäksi kollektiivin jäsenet osallistuvat aktiivisesti koko alueen kehittämiseen. Taideniitty taiteen ja kulttuurin talona on paitsi itsessään rohkea avaus, se myös kokoaa yhteen taiteilijoita, kutsuu tekijöitä myös Varkauden ulkopuolelta, järjestää tapahtumia, on vastuullinen ja samalla avoin uusille avauksille yhteistyön merkeissä.

Kulttuurin tunnustuspalkinto Varkauden Kesäklassiselle 

Varkauden kaupungin kulttuurin tunnustuspalkinto on myönnetty Varkauden Kesäklassiselle. Varkauden erilaisissa kulttuurikyselyissä nousee toistuvasti esiin klassisen musiikin kaipuu. Varkauden KesäKlassinen on jo viisi kertaa järjestetty yhteisöllinen kesätapahtuma, jonka mielenkiintoisissa konserteissa yhdistyvät paikallisen luonnon kauneus, urbaani miljöö ja laadukas ohjelma. Tapahtuman isänä toimii Markus Hallikainen.

Vuoden varkautelainen on Ulyana Neubauer 

Varkauden kaupunki palkitsee vuoden varkautelaisena yksityishenkilön tai yhteisön, joka edustaa elinkeinoelämää, politiikkaa, kulttuuria, järjestöä tai viihdemaailmaa. Arvonimen saaja on tehnyt Varkautta tunnetuksi positiivisessa mielessä tai muuten toiminut jollain muodoin Varkauden hyväksi.    

Tänä vuonna vuoden varkautelaiseksi valittiin Ukraina-koordinaattori Ulyana Neubauer tunnustuksena työstään ukrainalaisten auttamiseksi Varkaudessa. Valinnan teki kaupunginhallitus.

- Merkittävä ja vaikuttava työ kriisin aikana ukrainalaisten tilapäisen suojelun tarpeessa olevien henkilöiden sekä koko varkautelaisen yhteisön eteen. Ulyana Neubauer tuo omalla valoisalla ja iloisella olemuksellaan uskoa parempaan tulevaan, palkintoperusteissa kuvaillaan.

Varkauden vuoden vapaaehtoinen on Pekka Sikanen 

Ensimmäistä kertaa valittu Varkauden vuoden vapaaehtoinen on Pekka Sikanen, joka toimii vapaaehtoisena seurakunnassa ja SPR:n kanssa yhteistyössä auttaen ihmisiä arjessa. Yksityishenkilöt ja yhteisöt saivat ehdottaa vuoden vapaaehtoista syksyllä, ja valinnan teki hyvinvoinnin edistämisen lautakunta. 

- Pekka on tosi ystävällinen ja palvelualtis kulkemaan lähimmäisten rinnalla. Pekka auttaa ukrainalaisia sotaa paenneita ihmisiä mitä suuremmalla antaumuksella. Hän on aina tavoitettavissa, tekee todella pitkiä päiviä, on äärimmäisen ystävällinen ja kärsivällinen ihmisiä kohtaan, palkintoperusteissa todetaan. 

Pekka Sikanen on toiminut maaliskuusta 2022 lähtien vapaaehtoisena useana iltana viikossa yhdessä SPR:n Varkauden osaston vapaaehtoisten kanssa ukrainalaisten pakolaisten Varkauteen asuttamisessa. Hän muun muassa kuljettaa lahjoitustavaraa, korjaa tavaroita, asentaa kattovalaisimia, neuvoo ihmisiä erilaisissa asioissa, on juttukaverina ja luo olemuksellaan ja hymyillään hyvää ilmapiiriä.

- Hän auttaa ja tsemppaa myös ihmisiä, joiden kanssa hänellä ei ole yhteistä kieltä. Pekka on suorastaan pelastanut monen ukrainalaisen pulasta. Häneltä löytyy ratkaisu jokaiseen pulmaan ja, jos joskus ei pysty itse auttamaan, etsii henkilön, joka pystyy. 

Näin kertoo Pekka Sikasesta ukrainalainen Artur, jolle Pekasta tuli aito ystävä:  

- Vaikka hän usein aliarvioi itseään - puhun kaikkien ukrainalaisten puolesta - jos meillä olisi enemmän sellaisia ihmisiä, emme tuntisi sotaa.