Varkauden kaupungin kokoelmat

Varkauden kaupungin taidekokoelman kartuttaminen aloitettiin vuonna 1960. Varkauden kaupungin taidekokoelmassa on 1721 teosta, joista yli 600 on taidegrafiikkaa. Kaupungin kokoelman teokset on pääosin sijoitettu kaikkien nähtäville kaupungin julkisiin tiloihin.

Varkauden kaupungin taidekokoelmassa on kattava edustus Varkaudessa asuvilta ja työskenteleviltä taiteilijoilta. Hankintojen erikoistumiseen grafiikkaan on vaikuttanut paikkakunnalla asuvat merkittävät taidegraafikot, kuten Väinö Rouvinen, Allan Kuntsi ja Meeri Torvinen.  

Vuosittaiset määrärahat taiteen hankintaan 1960-1999 ovat muuttuneet prosenttitaidehankkeen tyyppisiksi, jotka alkoivat 1980-luvulla. Aika oli Varkaudessa kulttuuritilojen vuosikymmen, jolloin valtakunnallista taidetta hankittiin prosenttiperiaatteella uudisrakennuksiin:1983 kaupungintalon laajennusosa, 1983 Repokankaan päiväkoti, 1986 kirjasto, 1986 liikuntatalo, 1987 Repokankaan koulu.

Julkinen taide on laajentunut ympäristötaiteeseen Viitostien taideprojektin myötä vuonna 2000. Vuonna 2004 järjestetyssä ympäristötaidekilpailussa Varkaus hankki yhdessä Tiehallinnon kanssa teokset Varkauden pohjoiseen ja eteläiseen liittymään. Varkauden juhlavuosiin ja teolliseen historiaan liittyvä ensimmäinen taidehankinta oli kaupungin 75-vuotisjuhlien yhteydessä varkautelaisen kuvanveistäjä Taru Mäntysen Laivanrakentajat-veistosryhmän valmistuminen Hertunrantaan vuonna 1989. Varkauden kaupunkialueella on yli 80 julksista veistosta tai taideteosta, joista 14 Taru Mäntyseltä.

Taidetta on hankittu myös kaupunkikonserniin kuuluvien yhtiöiden hankkeissa, kuten vuonna 2002 valmistuneeseen teknologia- ja yrityskeskukseen, Taitotalo Navitas 1:een ja viime vuosina Varkauden Vuokratalojen kohteisiin Louhirinne 1 ja 2 sekä Laivalinnankadun senioritaloon.

Uutena tapana hankkia taidetta on käytetty ilmoittautumista hankekohtaiseen alueelliseen taiteilijapankkiin, jonka tuloksena Varkauden Waltterin yhtenäiskoulun taideteokset valmistuvat vuosina 2017-2018, taiteilijana kuvanveistäjä Jarkko Liutu.