Tarinoita piipun juurelta 26.5.-3.9.2017

Varkauden, Forssan ja Valkeakosken museoiden yhteisnäyttely

Varkauden museot 26.5. - 3.9.2017

Tarinoita piipun juurelta on kolmen erilaisen teollisuuskaupungin yhteinen tarina osana itsenäisen Suomen teollista historiaa. Jokainen näyttelyn esine ja vuosikymmen kertoo ihmisistä tehdaskaupungissa. Näyttelyn filmit on tuotettu yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa.

Kekseliäät ja eteenpäinpyrkivät miehet rakensivat jo 1800-luvulla tehtaita omaksi ja yhteiskunnan hyödyksi. Humisevien honkien ja kuohuvien koskien maahan kasvoi teollisuusyhteisöjä. Wrede, Wahl, Längman, Granberg, Walden, Wahren - ruotsinkieliset patruunat toivat työtä ja toimeentuloa suomalaiselle rahvaalle.

Varkauden ruukilla jalostettiin metallia ja rakennettiin laivoja. Puuvillakehräämön ja –kutomon ympärille kasvoi Forssan tehdaskylä. Valkeakoskella puu taipui paperiksi. Kun Suomi julistautui itsenäiseksi 1917, olivat pienten suomalaisten teollisuuskaupunkien patruunat ja heidän työntekijänsä luoneet koko kansakunnan tulevaisuudelle vahvan pohjan.

Näyttelyn toteuttajina ovat Varkauden, Forssan ja Valkeakosken museot, jotka ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2012 lähtien. Näiden kolmen pienen teollisuuskaupungin museoiden yhteinen kokoelmatietokanta piipunjuurella.fi avattiin vuonna 2014. Nyt yhteistyö jatkuu juhlavuoden näyttelyssä, joka kiertää vuoden aikana Varkauden, Forssan ja Valkeakosken museoissa. 

 

 

alt teksti

 

Asiasanat: