Varkaus-päivät

Varkaus-päivät järjestetään toistamiseen 9.-10.9.2022. Tapahtuma on paikallisten toimijoiden yhteisponnistus. Vuoden 2022 Varkaus-päivillä juhlistetaan myös Varkauden 60 vuotta sitten saamia kaupunkioikeuksia.

Varkaus-päivät on kaikkien varkautelaisten yhteinen, monipuolinen kaupunkitapahtuma. Päivien teema vuonna 2022 on kestävä perintö.

Ohjelma toteutuu paikallisten toimijoiden voimin, ja puuhaa riittää kahtena syyspäivänä niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.  

Varkaus-päivien suojelijana tänä vuonna toimii kaupunginjohtaja Joonas Hänninen. Varkaus sai kaupunkioikeudet vuonna 1962, joten 60-vuotiasta kaupunkia juhlitaan Varkaus-päivien yhteydessä. 

Varkauden paikallisliikenne kuljettaa maksutta normaalien aikataulujensa mukaisesti pe 9.9. klo 10 alkaen ja la 10.9. koko päivän.

 

PERJANTAI

Kodin ja ympäristön turvallisuuspäivä
pe 9.9. klo 11.00 - 15.00
Tehtaan koulu, Savontie 4
Vapaa pääsy

Millaiset asiat vaikuttavat asumisen turvallisuuteen? Mitä kodissa ja sen ympäristössä tulee huomioida? Mukana tapahtumassa myös Pohjois-Savon pelastuslaitos.

Järj. Varkauden seudun Omakotiyhdistys ry

 

Valoa! Luttilan ja Könönpellon hautausmailla
pe 9.9. klo 14.00 - la 10.9. ilta
Könönpellon hautausmaa, Luttilan hautausmaa
Vapaa pääsy

Varkauden seurakunta juhlii 90-vuotista olemassaoloaan samaan aikaan kun Varkaus juhlii 60-vuotiaita kaupunkioikeuksia. Seurakunta sytyttää Varkaus-päivien ajaksi n. 160 kynttilää Luttilan ja Könönpellon hautausmaille perjantaina klo 14 alkaen ja kynttilät palavat noin 36 tuntia hautausmaiden käytävillä. Tempauksella kutsutaan varkautelaisia viihtymään, viipymään ja tuomaan myös oman valonsa hautausmaille läheistensä haudalle, muistolehtoon tai muualle haudattujen muistomerkeille. 

Järj. Varkauden seurakunta

 

Musiikkiryhmä Make, Rami, Marlen
pe 9.9. klo 14.30
Louhirinne 1, Louhitie 11
Suunnattu palvelutalon asukkaille

Musiikkiryhmä Make, Rami, Marlen ilahduttaa musiikillaan palvelutalon asukkaita.

Järj. Musiikkiryhmä Make, Rami, Marlen

 

Kirjasto 145-tapahtumailta 
pe 9.9. klo 15.00 - 21.00
Varkauden kirjasto, Osmajoentie 1
Vapaa pääsy

Pitkin ja poikin Varkauden kirjastoa juhlitaan 60 vuotta sitten saatuja kaupunginoikeuksia sekä 145 vuoden ajan Varkaudessa toiminutta kirjastoa. Luvassa on aikuisille ja lapsille monenlaista menoa ja meininkiä iloisen yhdessäolon merkeissä.

Tapahtumailta tarjoilee Varkaus-päivien suojelijana toimivan kaupunginjohtajan juhlapuheen lisäksi monipuolisesti musiikkia, kuvataidetta, sanataidetta, toiminnallista tekemistä, yllätyksiä, kakkukahvit sekä illan aikana iltasatuja eri ikäisille kuulijoille.

Tapahtumassa palvelee Virtasen Pulla-Puodin PopUp-kahvio.

Ohjelma:

klo 15.00 - 15.30 Kaupunginjohtaja Joonas Hännisen juhlapuhe (Näyttelytilan parvelta)

klo 15.00 - 18.00 Kehukoppi, Mieliteko-hanke (Tyyne-tila, 1krs)

klo 15.30 - 16.30 Kirjaston 145v. kakkukahvitarjoilu 200 ensimmäiselle (Näyttelytila, 2.krs)

klo 15.30 - 16.00 Warkauden Ukuleleorkesteri (Aikuisten osasto, 1.krs)

klo 16.00 - 20.00 Tuu ja tee -työpajamaailma kaiken ikäisille (Kokoussali, pohjakerros)

                               Hyvän mielen kirjeiden postitoimisto

                               Postikorttipaja

                               Satukaupunki -työpaja

                               Mieleenpainuva Varkaus -kartta

                               Selfieseinä

klo 16.00 - 17.00 Warkauden Kassiopeia ry: tähtitiedeluento (Auditorio, 2.krs)

klo 16.00 - 17.00 Luento: Sata vuotta sekaisin - tuntematon äiti, luennoitsijana Sari Järn (Satuhuone, 1.krs)

                               Lisää aiheesta Yle Areenassa: Perjantai - Miten itsemurhia voidaan ehkäistä ja Minä ja mun äiti - Viivi ja Sari)

klo 16.30 - 17.00 Trubaduuri Jere Hartikainen (Näyttelytila, 2.krs)

Klo 18.00 - 18.30 Klovni Elviiran iltasatuja lapsenmielisille (Satuhuone, 1.krs)

Klo 18.00 - 20.00 Tasavallan ensimmäiset - Kirja-Varkauden kirjailijavieraana Seppo Hentilä ja Marjaliisa Hentilä (Auditorio, 2.krs)

Klo 18.30 - 21.00 Aikuisten iltasatuja, lukijana Sari Järn (Mediakeidas, 1.krs)

Klo 19.00 - 21.00 Old Wood’n Joe, roots n´ blues -musiikkia (Näyttelytila, 2.krs)

klo 15.00 - 21.00 Lelujen yö (Lasten osasto, 1.krs)

                               Tuo lelusi yöpymään kirjastolle! Lelujen seikkailut taltioidaan kuviksi.

                               Lelun voit hakea seikkailun jälkeen takaisin kotiin ma 12.9. klo 12 - 19.

Järj. Varkauden kirjasto, yhteistyössä Varkauden kulttuuri- ja tapahtumapalvelut / Vekara-Varkaus / Lastenkulttuurikeskus Verso

 

Nuorten talon avoimet ovet
pe 9.9. klo 17.00 - 22.00
Nuorten talo, Osmajoentie 28
Vapaa pääsy

Nuorten talolla avoimet ovet ja Pop-Up-toimintaa sisällä sekä ulkona. Luvassa muun muassa työpajoja, esityksiä sekä Silent Disco. Nuorten talon julkisivu valaistaan Varkaus-päivien kunniaksi.

Järj. Varkauden nuorisopalvelut, Soisalo-opisto, Ohjaamo Varkaus, nuorisovaltuusto Wanuva, Varkauden ev. lut. seurakunta

 

LAUANTAI

 

Perheentalon Erityisleikkilauantai
la 10.9. klo 10.00 - 14.00
Varkauden Perheentalo, Kauppakatu 32
Vapaa pääsy

Perheentalon kuukausittainen aukiolo on nyt Erityisleikkilauantai! Kaikille lapsiperheille tarkoitettu avoin leikkilauantai, jonka ohjelmistossa on huomioitu erityisen tuen tarpeet. Ohjelmassa hauskaa puuhaa, erilaisia peli-, askartelu- ja tehtäväpisteitä koko perheelle! Lisäksi Juhlan aika -toiminnalliset tanssi- ja musisointihetket Soisalo-taideleikkikoulun vetämänä klo 10.00, 10.30, 11.00 ja 11.30.

Järj. Lapsen Kengissä ry, Varkauden Perheentalo yhdessä Vauhti!-hankkeen ja Soisalo-opiston kanssa

 

Verkosta löytyvää toimintaa ennen ja nyt
la 10.9. klo 10.00 - 14.00
Tehtaan koulu, Savontie 4
Vapaa pääsy

Varkaus ja varkautelaiset järjestöt verkossa: Verkosta löytyvää toimintaa ennen ja nyt. Savonetti ry esittäytyy ulkoteltassa, sisällä toteutetaan verkkohakua kävijöiden toiveiden mukaan. Tilaisuus on suunnattu ennen kaikkea ikääntyville, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Järj. Savonetti ry

 

Takakonttikirppis Könönpellossa
la 10.9. klo 10.00 - 14.00
Könönpellon koulun hiekkakenttä, Kivipurontie 8
Vapaa pääsy

Kierrätetään hyvää! Takakonttikirppiksellä on noin 60 myyjää, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Tapahtumassa kahviosta ja arpajaisista vastaa Könönpellon koulun 2b-luokka, joka kerää varoja leirikoulua varten.

Järj. Vapaaehtoiset

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivä Vanhassa Varkaudessa
la 10.9. klo 10.00 - 16.00
Tehtaan koulu, Savontie 4 / Varkauden museot, Wredenkatu 5 A
Vapaa pääsy

Vanha Varkaus -alue on Varkauden historian ydinalueita, kaupungin historia elää Vanhan Varkauden kaduilla, rakennuksissa, tehtaissa ja puistoissa. Tule kokemaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivä Vanhassa Varkaudessa osana Varkaus-päiviä!

Klo 10.00 Vanha Varkaus -kävelykierros: Puutalokorttelit & Kosulanniemi, lähtö Tehtaan koulun pihasta Savontie 4.

Klo 12.00 - 14.00 Tuttu Tehtaan koulu? Teemallinen keskustelutilaisuus ja opastettu Tehtaan koulu -kierros: Tehtaan koulun kestävä perintö elää ylisukupolvisessa hiljaisessa tiedossa. Koe lähes satavuotiaan Tehtaan koulun kerroksellisuus kuvin ja kertomuksin!

Klo 15.00 Vanha Varkaus -kävelykierros: Päiviönsaari & Ämmäkoski, lähtö Varkauden museoiden pihasta Wredenkatu 5 A. Vanha Varkaus -kävelykierrosten kesto noin tunti ja matkaa kertyy noin kaksi kilometriä.

Järj. Varkauden Museot

 

Adalmiinan helmi - nukketeatterin lumoa
la 10.9. klo 10.00
Taidekeskus Väinölä, Matintori 6
Vapaa pääsy

 ”Kaunis, kaunis on Adalmiinan helmi, mutta paljon kauniimpi on nöyrä sydän!” Tunnetuimpia ja rakastetuimpia Sakari Topeliuksen saduista on Adalmiinan helmi. Kyseessä on satu prinsessasta, jolla on yllin kyllin kaikkea. Kaiken yltäkylläisyyden, viisauden ja kauneuden keskellä Adalmiina tuntee itsensä lohduttoman yksinäiseksi ja karkaa kotoa. Mitä sitten tapahtuu? Vastaus löytyy Nukketeatterin lumoa -esityksessä, joka tuo Topeliuksen tarinan tähän päivään nukketeatterin keinoin. Adalmiinan helmen on tähän päivään sovittanut, teatterinuket ja lavastuksen maalannut naivistisesti Marja-Muusa Hämäläinen. Esitystapa pohjautuu 200 vuotta vanhaan nukketeatteriperinteeseen. ”Armelias on rikas köyhänäkin, mutta rikas, jonka sydän on kova, kärsii puutetta keskellä aarteitaan.”

Järj. Taidekeskus Väinölä / Marja-Muusa Hämäläinen

 

PERUTTU: Kivenveistonäytös
la 10.9. klo 10.00 - 16.00
Taidekeskus Väinölä, Matintori 6
Vapaa pääsy

Suomenmestaruustasolla palkitut kivenveistäjät Marika Walldén ja Mikko Korte tarjoavat työnäytöksen kiven käsinveistosta.

Järj. Warkauden Veisto ry, yhteistyössä Taidekeskus Väinölä

 

Sanojen löytöretki
la 10.9. klo 11.00 - 12.00
Taidekeskus Väinölä, Matintori 6
Vapaa pääsy

Tekisikö mielesi kirjoittaa elämänkerta, runo tai romaani, mutta aloitus tuntuu hankalalta ja olkapäällä istuu jokin, joka sanoo, ettei sinusta ole siihen. Mutta sinusta on! Sanojen löytöretkellä olemme sanojen äärellä yhdessä. Kuulostellen, katsellen ja tehden lyhyitä harjoitteita, jotka avaavat luovuuden lukkoja. Lempeässä yhteisessä hetkessä mukana sanataideohjaaja Marja-Muusa Hämäläinen

Järj. Taidekeskus Väinölä / Marja-Muusa Hämäläinen

 

Metsäsukellus Kämärin silloilla
la 10.9. klo 11.00 - 12.30
Lähtö Navitaksen parkkipaikalta klo 11, Wredenkatu 2
Vapaa pääsy

Löydä luontosi sukeltamalla metsän ja oman mielen syvyyksiin. Näe lähiluontosi uusin silmin. Metsäsukellus on luontoympäristössä tapahtuvaa elämyksellistä toimintaa, jossa luonnon terveysvaikutuksia tehostetaan yksin ja ryhmässä tehtävillä ohjatuilla hyvinvointiharjoituksilla. Rauhallinen kävely ja luontoharjoitteet tukevat rauhoittumista, elpymistä, virkistymistä, rentoutumista, voimaantumista, toisaalta niitä voidaan käyttää itsetuntemuksen sekä mielen ja kehon hyvinvointitaitojen vahvistamiseen. Luontoharjoitteet sisältävät aineksia mm. ekopsykologiasta, Shinrin Yoku -japanilaisesta metsäkylvystä ja mindfulnessista. Kesto 1,5h.

Järj. psykologi Tuula Kokkonen/IHMEmetsä Varkauden kaupungin avustuksella

 

Urheileva Varkaus, liikkuva kaupunki -seminaari
la 10.9. klo 12.30 - 16.00
Warkaus-sali, Kauppatori 6
Vapaa pääsy

Varkauden kaupunki sai kaupunkioikeudet 60 vuotta sitten. Miten urheilu ja liikunta tuottavat kansallisesti ja paikallisesti hyvinvointia kansalaisille ennen ja nyt? Seminaarissa esitellään varkautelaisia menestyneitä urheilijoita sekä keskustellaan Varkauden urheilusta ja liikunnasta tällä hetkellä. Varkautelaiset urheiluseurat esittäytyvät.

Järj. Kirja-Varkaus ry Varkauden kaupungin avustuksella

 

Feeling good -konsertti
la 10.9. klo 16.30 - 17.30
Warkaus-sali, Kauppatori 6
Vapaa pääsy

Vt23 Jatsiorkesterin konsertti johtajanaan Janne Juutilainen esittää ikivihreitä swing-sävelmiä pop- ja rock -musiikkia unohtamatta, bigband-sovituksina. Vt23 Jatsiorkesteri on Varkauden soittokunnan ja Pieksämäen Puhaltajien Bigband, jossa on soittajia myös Joroisista ja Leppävirralta.

Järj. Vt23 Jatsiorkesteri

 

Koko Varkaus leipoo -finaali
la 10.9. klo 17.00 - 18.30

Varkauden teatteri, Laivalinnankatu 29
Vapaa pääsy

Koko Varkaus leipoo -leivontakilpailun finaali. Warkautelaiset ry yhteistyössä Könönpellon ja Puurtilan Marttojen kanssa järjestää koko Varkaus Leipoo -leivoskilpailun. Tempauksen loppuhuipennus järjestetään Varkaus-päivien lauantaina.

Kaikille avoimen leivoskilpailun tavoite on löytää vuoden Varkaus-nimikkoleivos, joka ilmentää varkautelaisuutta. Kilpailu käydään kahdessa sarjassa, joita ovat kotileipurit sekä ammattitaiturit. Niin kotileipureiden kuin ammattileipureiden ilmoittautumiset 31.8. mennessä warkautelaiset@gmail.com. Kilpailun voittajan valitsee järjestäjäraati. Molempien sarjojen kolme parasta palkitaan.

Finaalin yhteydessä Soisalo-kuvataidekoulu järjestää piirustus- ja värityskilpailun.

Järj.  Warkautelaiset ry yhteistyössä Könönpellon ja Puurtilan Marttojen kanssa, mukana myös Soisalo-kuvataidekoulu

 

Rock With You 2 – kuoron maistiaisia
la 10.9. klo 19.00 - 20.00
Varkauden pääkirkko, Savontie 1
Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 e.

Rock with you -kuoro esittää pop- ja rock -hittejä eri aikakausilta. Luvassa on kahdeksan kappaleen verran maistiaisia kuoron uudesta ohjelmistosta, joka saa ensi-iltansa marraskuussa 2022. Kuoroa johtaa Jyrki Immonen.

Järj. Varkauden laulu, Soisalo-opisto ja Varkauden seurakunta

 

Kaupungintalon juhlavalaistus
la 10.9. klo 19.00 - 22.00
Varkauden kaupungintalo, Ahlströminkatu 6
Vapaa pääsy

Varkaus sai kaupunkioikeudet vuonna 1962, joten tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta tapahtuneesta. Kaupungintalon satumainen juhlavalaistus ja äänimaisema lumoavat pimenevässä syysillassa. Valaistuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Petteri Vaalimaa.

Järj. Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut
 

 

Näyttelyt Varkaus-päivien aikaan

 

Muistoja Vanhasta Varkaudesta -näyttely
pe 9.9. klo 10.00 - 17.00 ja la klo 10.00 - 15.00
Taideniitty, Kissakoskenkatu 6
Vapaa pääsy

Näyttely on koottu kesän aikana kerätyistä tarinoista ja kuvista puutalokorttelien asukkailta.

Järj. Taideniitty

Tanssin Mantraksi -taidenäyttely
pe 9.9. klo 10.00 - 17.00
Taideniitty, Kissakoskenkatu 6
Vapaa pääsy

Kuvataiteen ja runojen välistä synkkaa. Teemoina ovat naiseus eri muodoissaan, tunteet, ajankuvien konkretiat ja myyttisyydet. Maalaukset, akryyli: Caritta Lammenperä
Runot: Tiina Kontro-Heiskanen ja Iiris Salmela

Järj. Taideniitty

 

Merja Parikan maalauksia
pe 9.9. klo 10.00 - 17.00
la 10.9. klo 10.00 - 15.00
Taidekeskus Väinölä, Matintori 6
Vapaa pääsy

“Vasta kun narsistinen asenteemme on täysin kaatunut, voi taide puhtaudessaan astua sisimpäämme”, kuvailee Merja Parikka taidenäyttelyään.

Järj. Taidekeskus Väinölä

 

Kosketus syvemmästä - missä sinussa resonoi?
pe 9.9. klo 10.00 - 17.00
la 10.9. klo 10.00 - 15.00
Taidekeskus Väinölä, Matintori 6
Vapaa pääsy

Perita Sipiläisen näyttelyssä on esillä Free Vedic Art -taidetta, värikkäitä maalauksia sekä mustavalkoisia viivapiirustuksia. 

Järj. Taidekeskus Väinölä

                                                   

Klubilla - på klubben, muistoja Villasta 1876–2021
pe 9.9. klo 10.00 - 16.00
Varkauden Museot, Wredenkatu 5 A
Vapaa pääsy

Villa, Virkamiesklubi, Varkauden klubi - rakennuksesta oli moneksi, ja siihen liittyy tuhansia tarinoita varkautelaisista, Varkaudesta ja Varkauden teollisuuden historiasta. Näyttely esittelee muistoja rakennuksesta sekä aikaa, jolloin rakennus toimi varkautelaisten silmäätekevien kokoontumispaikkana ja juhlatilana. Legendaariset loppiaistanssiaiset, vappubrunssit ja naamiaiset nimekkäine esiintyjineen heräävät näyttelyssä henkiin.

Järj. Varkauden Museot

 

Metsäkansa
pe 9.9. klo 10.00 – 16.00
Varkauden Museot, Wredenkatu 5 A
Vapaa pääsy

Metsäkansa-näyttely keskittyy teollisuuden alkutuotantoon, puunhankintaan ja kuljetukseen kaukaisista korvista Varkauden tehtaille. Metsäkansan elämä ja metsätyöt ovat luoneet pohjan koko Varkauden teolliselle kehitykselle. Näyttely perustuu Ivar Ekströmin valokuviin.

Järj. Varkauden Museot

 

Noormarkun käsityöt
pe 9.9. klo 10.00 – 16.00
Varkauden Museot, Wredenkatu 5 A
Vapaa pääsy

Noormarkun Käsityöt oli taideteollisuusyritys, joka valjasti korkealaatuisen käsityötaidon moderniin muotoiluun. Sen perustivat taidemesenaatti Maire Gullichsen ja muotoilija, akateemikko Bertel Gardberg. Gullichsen kuului vauraaseen Ahlströmin teollisuussukuun, jonka tehtaat toimivat myös Varkaudessa. Näyttelyn on tuottanut Porin taidemuseo, 2021.

Järj. Varkauden Museot

 

Tulevaisuuden unelmakotini
pe 9.9. klo 9.00 - 21.00
la 10.9 klo 9.00 - 15.00
Varkauden kirjaston näyttelytasanne, 2.krs, Osmajoentie 1
Vapaa pääsy

Soisalo-kuvataidekoulun piirustusnäyttely.

Järj. Soisalo-kuvataidekoulu

 

Maalauksen jäljillä
pe 9.9. klo 9.00 - 21.00
la 10.9 klo 9.00 - 15.00
Varkauden kirjaston näyttelysali, Osmajoentie 1
Vapaa pääsy

Martti Heikkilän maalauksia.

Järj. Martti Heikkilä

 

Varkaus-päivien 2022 koordinoinnista vastaa Varkauden kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut.

Yhteistyössä:

 • IHMEmetsä
 • Kirja-Varkaus ry
 • Lapsen kengissä ry / Varkauden Perheentalo
 • Lastenkulttuurikeskus Verso
 • Musiikkiryhmä Make, Rami, Marlen
 • Savonetti ry
 • Soisalo-opisto
 • Taidekeskus Väinölä
 • Taideniitty
 • Varkauden museot
 • Varkauden ev.lut.seurakunta
 • Varkauden laulu / Rock with you
 • Varkauden kaupungin nuorisopalvelut
 • Varkauden kaupunginkirjasto
 • Varkauden Seudun Omakotiyhdistys ry
 • Varkauden kaupungin viestintä ja markkinointi
 • Varkauden paikallisliikenne
 • Varkauden teatteri
 • Vekara-Varkaus
 • Vt23 Jatsiorkesteri
 • Warkauden Ukuleleorkesteri
 • Warkauden Veisto ry
 • Warkautelaiset ry